Actualitate

Scandal Rusia-Olanda. Rușii expulzați erau implicați în contrainformații și spionaj în sectorul high-tech din Olanda

Cei 17 ofițeri de informații ruși expulzați de Olanda la sfârșitul lunii martie se ocupau, printre altele, de criptarea mesajelor secrete, de contrainformații și de colectarea de informații despre microcipuri pentru armata rusă. Acest lucru reiese din investigațiile efectuate de NOS și Nieuwsuur în colaborare cu ziarul belgian De Tijd.

Opt dintre ei au lucrat pentru serviciul rus de informații externe SVR, iar nouă pentru serviciul de informații militare GRU. Bărbații se dădeau drept reprezentanți comerciali la Amsterdam, atașați militari sau diplomați la OIAC, Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice de la Haga. Până în prezent nu se știa nimic despre identitatea sau ocupația lor în Olanda.

Timp de zeci de ani, aproximativ 20 de spioni ruși au lucrat pentru GRU și SVR (unul dintre succesorii KGB-ului) în Țările de Jos sub acoperire oficială: un spion care se dădea drept diplomat. Era vorba de aproximativ jumătate din personalul superior al ambasadei. Nicio altă țară nu a făcut acest lucru la o asemenea scară.

Faptul că ofițerii de informații ruși puteau să circule liber în Olanda a fost cunoscut în toți acești ani de serviciile de informații olandeze AIVD și MIVD, care de multe ori aflau rapid, după o cerere de viză, că este vorba despre un spion. Știind că Moscova va răspunde la o expulzare prin expulzarea unui diplomat olandez, Ministerul de Externe a tolerat ani de zile prezența spionilor ruși în Olanda.

Acest lucru a luat sfârșit brusc când Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut. După consultări cu AIVD și MIVD și cu alte țări europene, Ministerul Afacerilor Externe a decis, la sfârșitul lunii martie, să expulzeze cea mai mare parte a spionilor ruși. Și alte țări europene au procedat la fel. În total, peste 200 de spioni au fost nevoiți să plece.

Referințe

În fruntea listei olandezilor se afla Serghei Pyatnitskiy, în vârstă de 52 de ani, spun surse din serviciile de informații. Expulzarea sa era o prioritate pentru servicii, deoarece acesta conducea serviciul de criptare de la ambasada de la Haga. În incinta ambasadei, serviciile de informații rusești au fiecare așa-numita referentura proprie, o cameră din care se desfășoară comunicații secrete și criptate cu Moscova.

Expulzarea experților în criptare – șase în total în Olanda – a fost o prioritate pentru toate țările occidentale, care erau nerăbdătoare să nu lase în mâinile Rusiei secrete NATO și informații despre livrările de arme către Ucraina. Rușii consideră, de asemenea, că experții în criptare sunt esențiali. Potrivit unor surse din serviciile de informații, cei șase au fost lăsați să părăsească incinta ambasadei doar sub escortă strictă pentru a-i împiedica să dezerteze.

Restul de 11 spioni au fost însărcinați cu strângerea activă de informații sau cu supravegherea persoanelor de interes. Doi spioni expulzați au lucrat pentru Direcția VRK, departamentul din Moscova al SVR dedicat contrainformațiilor. Aceștia erau însărcinați cu recrutarea de surse din rândul personalului de informații olandez și din cadrul serviciilor străine care operează în Țările de Jos, cum ar fi agenția americană de informații CIA. În plus, cei doi trebuiau să supravegheze și alți angajați ai ambasadei, pentru a se asigura că nimeni nu va contacta serviciile de informații olandeze.

Cel puțin alți doi ofițeri de informații expulzați au expertiză în domeniul tehnologiei militare. Surse din serviciile de informații presupun că unul dintre motivele pentru care se aflau în Olanda era acela de a aduna informații despre microcipuri pentru armata rusă. Țările de Jos sunt cunoscute în întreaga lume ca un actor important în dezvoltarea de microcipuri. În urmă cu doi ani, un ofițer de informații rus a fost expulzat și el pentru că, în ochii Olandei, s-a implicat prea activ în acest lucru.

Ofițerii serviciilor secrete rusești au folosit diferite povești de acoperire. Trei dintre ei au intrat în Olanda ca membri ai delegației ruse la Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice de la Haga. Cu toate acestea, rareori, dacă nu chiar niciodată, au apărut acolo. Patru ofițeri GRU au lucrat ca atașați comerciali de la mica reprezentanță comercială rusă de la Museumplein din Amsterdam. Unul dintre ei era șeful adjunct al reprezentanței.

Ben de Jong, expert în informații rusești și afiliat la Universitatea din Leiden, consideră că rușii expulzați nu căutau neapărat informații olandeze: “Dacă un serviciu rusesc de aici reușește să recruteze pe cineva în Ministerul Afacerilor Externe sau al Apărării, de exemplu, atunci există o mare probabilitate ca în acest fel să afle și secrete împărtășite cu Olanda de alte țări sau organizații. În acest fel, Țările de Jos acționează ca o ușă din spate.”

Anterior, Olanda a dezvăluit că a lăsat în urmă trei spioni. Aceștia par a fi șefii GRU și SVR de la ambasada de la Haga, precum și un ofițer SVR ale cărui responsabilități includ securitatea personalului ambasadei. Țările de Jos doresc să mențină deschise liniile de comunicare cu serviciile rusești pentru situații de urgență, de exemplu în cazul unor amenințări teroriste.

Într-un răspuns comun, AIVD și MIVD nu au oferit detalii cu privire la cele 17 nume și funcții. Cu toate acestea, serviciile au confirmat că bărbații erau supravegheați de mult mai mult timp. “Poziția Rusiei și sprijinul exprimat de Olanda pentru Ucraina au făcut ca prezența acestui grup în Olanda să fie cu atât mai nedorită.”

Pentru această investigație, editorii de investigație ai NOS și Nieuwsuur și ai ziarului belgian De Tijd au vorbit cu șase surse de informații actuale și anterioare din Olanda și Belgia, cu o serie de surse diplomatice și cu o persoană care a lucrat în trecut la una dintre reprezentanțele rusești din Olanda. Concluziile au fost prezentate mai multor analiști, inclusiv lui Ben de Jong, cercetător în domeniul informațiilor la Universitatea Leiden, și lui Mark Galeotti, expert în serviciile rusești și atașat la Royal United Service Institute (RUSI) din Londra. Ministerul de Externe nu a dorit să comenteze. Ambasada Rusiei a fost solicitată de mai multe ori pentru un interviu, dar în cele din urmă nu a răspuns la cerere.

nos.nl

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *