Actualitate

Scandalos! Reprezentanții unor ONG-uri “independente”, prinși că au finanțat un partid politic

Mai multe organizații neguvernamentale au fost depistate că se implică direct în politică, prin susținerea deschisă a unor partide, în special a celui condus de Maia Sandu. Acest lucru rezultă chiar din rapoartele financiare ale Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), analizate de Centrul de Investigații Jurnalistice.

Astfel, patru membri ai Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), un ONG care promovează mascat acțiunile opoziției, au donat în total 33 de mii de lei. Este vorba despre Nadejda Hriptievschi (13 mii de lei), Ion Guzun (11 mii de lei), Vladislav Gribincea, directorul ONG-ului (8.500 de lei), și Sorina Macrinici (500 de lei).

Lucia Aprodu, expert în comunicare și fost producător TV, a contribuit cu 27.550 de lei, în timp ce antreprenorul Vitalie Eșanu, fondatorul Privesc.eu, a donat 10.240 de lei. Printre susținători se mai numără psihologul Daniela Terzi-Barbăroșie, membră de partid, care a contribuit cu 9.900 de lei. Este vorba despre soția lui Arcadie Barbăroșie, directorul de programe de la Institutul de Politici Publice, care prezintă sondaje de opinie favorabile Maiei Sandu și defavorabile partidelor de la guvernare, cum a fost ultimul BOP, care a stârnit controverse majore și contestări din partea experților.

Pe listele donatorilor Maiei Sandu se numără și proaspătul secretar de stat de la Ministerul Educației, Angela Cutasevici. În calitate de membru al Partidului Acțiune și Solidaritate, ea a contribuit la finanțarea formațiunii cu 10 mii de lei. Între timp, ea a ajuns în ministerul condus de un reprezentant al PDM.

Printre finanțatorii PAS se numără și fostul vicepreședinte din partidul lui Andrei Năstase, Aliona Mandatii. Femeia de afaceri, care potrivit investigației a beneficiat de milioane de lei de la stat, sub formă de subvenții, a oferit, prin intermediul a două companii pe care le controlează, 150 de mii de lei. Este vorba despre finanțări dubioase, din afaceri cu bani de la stat. De asemenea, Mandatii a donat 5 mii de lei în calitate de persoană fizică.

Aceste date sunt încă un semnal în ceea ce privește politizarea societății civile, lipsa de independență politica a unor ONG-uri și interesele ascunse din spatele unor inițiative pe care le prezintă publicului ca fiind acțiuni ale societății civile.

Un sondaj prezentat recent arată că societatea civilă este considerată de moldoveni drept politizată și implicată în activități de spălare a banilor. 67% dintre moldoveni sunt de acord total sau parțial că activitatea ONG-urilor este influenţată de anumite forţe politice. Fiecare al patrulea participant la cercetare a declarat că nu are deloc încrede în ONG-uri, iar aproape o jumătate dintre respondenți au spus că au puțină încredere în aceste organizații. Doar 16% dintre participanţii la sondaj sunt de părere că societatea civilă lucrează în interesul cetăţenilor.

http://moldova24.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *