Actualitate

Schema prin care ruși și ucraineni devin cetățeni români fără să-i verifice nimeni (vice.com)

„Nu trebuie să știe toată lumea de locurile la liber.”

Așa vorbesc pe holurile Autorității Naționale pentru Cetățenie (ANC) avocații care frecventează des sediul instituției ca reprezentanți ai solicitanților de cetățenie, reiese din raportul realizat de Corpul de Control al ministrului Justiției în toamna lui 2019, în urma unor plângeri pentru nereguli în acordarea cetățeniei.

Documentul de peste 230 de pagini, consultat de VICE, arată că cetățenia română e acordată „peste rând”, în urma unui sistem paralel de înregistrare a cererilor, care încalcă prevederile legale, și deseori fără să se verifice dacă actele depuse de solicitanți sunt autentice. Raportul atrage atenția că există „vulnerabilități la corupție” în instituția care acordă cetățenia română și că cei mai mulți dintre solicitanți sunt din Ucraina, Republica Moldova, Rusia, Belarus.

Într-un răspuns la o solicitare VICE România, Parchetul General a confirmat ieri că a deschis dosar penal în acest caz:

„Sesizarea la care faceți referire a fost înregistrată pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică, în cauză fiind începută urmărirea penală in rem (cu privire la faptă) sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de sustragere sau distrugere de înscrisuri, de luare de mită și de dare de mită.”

Raportul de la care a pornit această sesizare a propus, la finalul anului trecut, revocarea din funcție a celor trei șefi ai instituției, numiți politic de premier – președintele Andrei Tinu, membru PSD, și vicepreședinții Varol Amet și Sorin Bozgan. Cel din urmă este un fost polițist antidrog conectat la mai multe cercuri de influență, avându-l ca asociat, printre alții, pe fiul actualului Consul General al României la Cernăuți, Ucraina, după cum a dezvăluit VICE România.

Legat de ancheta VICE despre neregulile de la Autoritatea pentru Cetățenie, ministrul Justiției Cătălin Predoiu a spus luni că așteaptă clarificări de la Parchetul General.

„Sistem paralel de depunere a cererilor”
În perioada august-octombrie 2019, inspectorii Corpului de Control al ministrului Justiției, la acel moment Ana Birchall, au analizat aleatoriu mai multe dosare de cetățenie depuse între 2017 și 2019 și au verificat modul în care se înregistrează și se soluționează cererile , se depun memorii la conducere și se țin audiențele.

O persoană care vrea să devină cetățean român trebuie să se programeze pe site-ul ANC, iar odată cu înregistrarea online, primește o dată la care trebuie să depună dosarul. Astfel, se respectă soluționarea în ordine cronologică a depunerii cererilor.

Dar, în iulie 2017, președintele instituției, Andrei Tinu, a adăugat o excepție: în fiecare vineri pot depune cereri fără programare prealabilă „exclusiv solicitanții asistați de avocați, în limita a o sută de locuri”, prilej cu care s-a creat o adresă de mail destinată numai cererilor de acest tip.

În septembrie 2019, printr-o notă a unui funcționar de la cabinetul vicepreședintelui Sorin Bozgan, excepția s-a lărgit: cereri fără programare se pot face zilnic, nu doar vinerea, în limita a o sută de locuri.

„Această dispoziție a instituit un sistem paralel de depunere, care nu este prevăzut în nicio procedură. Se creează o situație discriminatorie față de restul petenților care s-au înregistrat online. (…) Prin restaurarea acestor practici, se revine la situația anterioară procedurii programării online, care prezintă numeroase vulnerabilități la corupție, de natură să aducă prejudicii petenților și statului român”, explică raportul.

De altfel, excepția nu a fost publicată pe site-ul instituției, având caracteristicile unei proceduri netransparente, ce „lezează drepturile legitime ale solicitanților de cetățenie care se programează online”.


SFATUL PE CARE ȘI-L DĂDEAU INTERMEDIARII SOLICITANȚILOR DE CETĂȚENIE. CAPTURĂ DIN RAPORTUL CORPULUI DE CONTROL AL MINISTRULUI JUSTIȚIEI

Vezi articolul integral pe VICE.COM

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *