CSI / Rusia

Scriitor rus: Fiind rus, simţi o ruşine insuportabilă în Ucraina în special la vederea convoaielor militare şi a zecilor de soldaţi morţi

„În toamna anului 2012 am călătorit în Ucraina, de la Lviv la Kharkiv. Am urmat traseul străbunicului, care în timpul primului război mondial a fost şef de spital militar şi a parcurs acest drum împreună cu armata imperială rusă, spune Lebedev. Înainte de călătorie, mulţi mi-au spus despre cât de diferit este vestul Ucrainei de est, despre diferenţele ireconciliabile care ar există”. De asemenea, „am fost avertizat că la Lviv trebuie să fiu atent, pentru că oamenii de acolo nu îi iubesc pe ruşi”. „Mai târziu, tema divizării poporului ucraineean şi imposibilitatea coexistenţei celor două părţi a devenit principalul argument al propagandei ruse,” – subliniază Lebedev.

„Dar în Rusia nimeni nu vorbeşte despre faptul că există, de asemenea, o mulţime de linii reale şi potenţiale de diviziune, care în realitate sunt mult mai profunde decât cea care este în Ucraina,” – continuă autorul, care oferă exemple. Comparaţi orice capitală din oricare dintre republicile caucaziene cu Moscova sau Sankt Petersburg, diferenţele sunt mult mai puternice decât între Lviv şi Doneţk. „Şi Vladivostok, situat aprope de Japonia şi China, este foarte diferit de Murmansk, care şi-a luat că reper ţările scandinave”.

„La rândul sau, aşa-numită”verticală a puterii” din Rusia, care ţine totul laolaltă, există numai datorită corupţiei cu efect de loializare a elitelor locale şi datorită obedienţei cetăţenilor, care nu au fost în măsură să devină cetăţeni în adevăratul sens al cuvântului – spune Lebedev. Noi (ruşii -n.r.) preferăm să acordăm atenţie deosebită problemelor vecinilor noştri”.

„Acum o săptămâna am fost din nou în Ucraina – continuă Lebedev. Fiind rus, simţi o ruşine insuportabilă în Ucraina, în special la vederea convoaielor militare şi a zecilor de soldaţi morţi (…) Şi totul pentru că ştii că suntem de vină. Aşa-zişii „omuleţi verzi” ai noştri, tancurile noastre, armele şi soldaţii noştri, despre care spunem că nu sunt în Ucraina. Dar de ce am făcut toate astea?”

„Şi răspunsul meu este următorul: pentru a unifică Rusia în păcat, să-i facem pe toţi complici. Este o metodă verificată de Stalin pentru a obţine loialitatea poporului, – spune Lebedev. Nimeni nu vrea să fie criminal, dar atunci când o crimă a fost comisă, oamenii preferă să nege acest lucru şi să convingă pe toată lumea şi pe ei înşişi că această este de fapt o lupta pentru o cauza bună, pentru protejarea intereselor naţionale, şi aşa mai departe”.

Vladimir Putin a reuşit să „obţină succes în această întreprindere. Ruşii sprijină politică externă a ţării, nu pentru că sunt de acord cu ea, ci că să spele ruşinea şi vinovăţia”, conchide autorul. 

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *