ROMÂNIA

Se cere reorganizarea teritorial-administrativă a României: 15 județe în locul celor 41 de azi / R. Moldova visează să ajungă în UE cu 32 de raioane desenate de Voronin

Camera de Comerț și Industrie (CCIR) și câteva organizații patronale cer Guvernului să reorganizeze administrativ-teritorial țara noastră, din mai multe motive, între care „reducerea aparatului birocratic” și sporirea atractivității pentru investitorii străini.

Principalele măsuri cerute de Camera de Comerț:

– reducerea numărului de județe de la 41 (plus București) la 15

– redefinirea noțiunii de comună ca localitate cu cel puțin 5000 de locuitori

– redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori

– toate instituțiile publice deconcentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă.

„În împrejurările actuale, România nu mai este o destinație atractivă pentru investitorii străini din punctul de vedere al forței de muncă calificate și din cauza retrocedărilor făcute haotic. Astfel, România s-ar putea afla în imposibilitatea de a oferi terenuri pentru deschiderea unor linii de producție, mai ales în contextul în care multe afaceri și-au început relocarea din Asia. Singura atractivitate pe termen mediu și lung a României poate rămâne fiscalitatea redusă susținută de predictibilitate. În acestă conjunctură complicată, CCIR consideră că există riscul ca prin adoptarea unor măsuri eronate în ceea ce privește acoperirea găurilor bugetare, mediul de afaceri să devină, dacă nu un țap ispășitor, atunci cel puțin o victimă colaterală”, arată Camera de Comerț într-un comunicat de presă.

Instituția arată că reorganizarea teritorială României este cerută și de Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Federaţia Patronală din Industria Materialelor de Construcţii din România (PATROMAT), Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) și Asociaţia Brokerilor din România.

Reorganizarea teritorial-administrativă a României sau regionalizarea este o veche marotă a unei anumite zone politico-economice. Primele discuții despre regionalizare au apărut în 2013, pe fondul unei tentative de modificare a Constituției, dorite pe-atunci de coaliția USL, formată, ca și azi, din PSD și PNL. De altfel, președintele CCIR, Mihai Daraban, este un apropiat la PSD.

Una dintre promotoarele regionalizării a fost și UDMR, care dorea să-și vadă strânsă la un loc populația de etnie maghiară.

Actuala organizare administrativ-teritorială a României datează din 1968, după modelul județelor din interbelic. Cei care au mai regionalizat România au fost comuniștii, care au impus „raioanele” pe model sovietic, după 1947.

R. Moldova – visează să ajungă în Europa, cu raionele lui Voronin

Actuala hartă administrativă a R. Moldova a fost adoptată pe vremea când Vladimir Voronin era președintele R. Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *