Actualitate

Se știe în ce stat ar putea avea loc întâlnirea oficială între Trump și Putin

„Serbia propune organizarea unei întrevederi oficiale între Vladimir Putin şi Donald Trump la Belgrad”, a declarat Ivica Dačići.

Acesta a mai menţionat că Belgradul este „gata pentru desfăşurarea unei astfel de întrevederi, de o importanţă deosebită pentru întreaga lume". "Serbia, în calitate de stat neutru, dispune de un potenţial diplomatic care permite invitarea preşedinţilor Rusiei şi SUA. Acest lucru ar reprezenta o confirmare a politicii promovate de ţara noastre", a adăugat ministrul sârb al Afacerilor Externe.

Belgradul a fost şi în trecut un teren neutru de negocieri între reprezentanţii Moscovei şi Washingtonului: în octombrie şi noiembrie 2017, consilierul preşedintelui rus, Vladislav Surkov, şi reprezentantul special al Departamentului de Stat al SUA, Kurt Volker, au discutat aici despre situaţia din Ucraina. Marţi, preşedintele Trump l-a felicitat pe Putin pentru victoria în alegerile prezidenţiale. Liderii celor două state au discutat despre cele mai actuale probleme ale politicii mondiale, pronunţându-se pentru consolidarea cooperării în ceea ce priveşte problemele stabilităţii strategice şi combaterii terorismului. Părţile au menţionat necesitatea grăbirii procesului reglementării conflictelor din Siria şi Ucraina, şi s-au arătat mulţumiţi de diminuarea nivelului de tensionare a situaţiei din peninsula Coreene.

Potrivit Kremlinului, Putin şi Trump au discutat despre dezvoltarea relaţiilor bilaterale, iar o atenţie deosebită a fost acordată chestiunii organizării întrevederii dintre cei doi. Presa americană scrie că preşedintele Trump l-a felicitat pe Putin, în ciuda sfaturilor primite de la consilieri pentru securitate naţională. Aparent în materialele informative era scris cu litere mari „nu îl felicitaţi”, susţin unii oficiali.

Aceleaşi surse au spus că Trump a optat să nesocotească sfaturile primite de la consilieri şi nu l-a condamnat pe Putin în legătură cu otravirea unui fost agent rus în Marea Britanie, un caz în legătură cu care atât guvernul britanic cât şi propria sa administraţie au acuzat Rusia.  

Sursa: adevarul.ro


Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Facebook!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.