Sănătate

Secrete despre şi pentru somn

 Cofeina. Este un drog consumat zilnic – 80% din populaţia adultă îl foloseşte pentru a se trezi mai uşor dimineaţa sau pentru a nu adormi în orele nocturne. În realitate, cofeina nu furnizează energie organismului nostru, ci ne oferă doar senzaţia de vioiciune, fiind pur şi simplu un stimulent.

Caşcavalul. Dacă ai de gând să aţipeşti, nu consuma caşcaval tare (mai ales din cel care miroase foarte bine). Nivelul ridicat de aminoacizi nu te vor lăsa să adormi.

Mâncarea condimentată. Porţia de aripioare condimentate consumate în faţa televizorului cu siguranţă e foarte apetisantă, însă nu îţi va fi de folos înainte de somn, mai ales dacă eşti predispusă la arsuri de stomac. Ai grijă să serveşti bucatele condimentate în timpul zilei, pentru a preîntâmpina insomnia.

Alcoolul. Chiar dacă e considerat un depresant, e puţin probabil că te va ajuta să adormi. Alcoolul nu relaxează, ci lasă organismul să intre în faza de adormire intensă. Chiar dacă vei adormi, dimineaţă nu te vei simţi odihnit.

Ceaiul de iasomie. În general, ceaiurile din plante sunt benefice pentru somn. Însă, pentru unii, ceaiul de iasomie este cauza insomniei
şi a hipertensiunii. Dacă sunteţi din această categorie,
evitaţi să beţi ceai cu câteva ore înainte de somn.

…şi şapte sfaturi pentru combaterea insomniei

1. Mergi la culcare şi trezeşte-te la una şi aceeaşi oră, chiar şi în weekend, indiferent de numărul de ore dormite şi de starea de oboseală. Respectarea unui regim va condiţiona fortificarea ciclului „culcare-trezire” al organismului.
2. Nu consuma cantităţi mari de mâncare sau băutură înainte de culcare. Mănâncă o cină uşoară cu cel puţin două ore înainte de somn. Dacă eşti predispusă la arsuri de stomac, evită grăsimile şi condimentele, care-ţi pot cauza disconfort. Evită nicotina, cofeina şi alcoolul. Acestea sunt stimulente care te pot ţine trează toată noaptea. Bea cafea cu opt ore înainte de ora de culcare. Organismul nostru nu depozitează cofeina şi îi ia multe ore să elimine acest stimulent şi efectele sale.
3. Fă cu regularitate exerciţii fizice. Transformă-ţi dormitorul întru-un spaţiu răcoros, întunecat, calm şi confortabil. Creează-ţi în cameră atmosfera perfectă pentru un somn uşor. Decorează camera cu lumânări parfumate, pernuţe, perdele de culoare închisă şi alte accesorii, care te vor ajuta să adormi mai repede. Lenjeria de pat de culoare albă e cea care oferă un anumit confort psihic şi ajută la somn.
4. Dormi mai ales noaptea. Obişnuinţa de a moţăi ziua fură din orele nocturne de somn. Limitează-ţi somnul de zi la maximum jumătate de oră după-amiază. Dacă faci ture de noapte şi eşti nevoită să dormi ziua, acoperă fereastra cu o pânză de culoare închisă, astfel încât lumina soarelui să nu-ţi întrerupă somnul.
5. Alege o saltea şi o pernă confortabile. Dacă partajaţi patul, asiguraţi-vă că există spaţiu suficient pentru două persoane. Copiii şi animalele sunt adesea perturbatori, deci, ar putea fi stabilite limite referitor la cât de des dorm ei în pat cu tine.
6. Aşază-te în pat doar atunci când eşti foarte obosită, gata de a adormi. Dacă după 10-15 minute nu poţi să adormi, ridică-te din pat, schimbă camera şi stai în picioare până când simţi că ţi se face somn. Mergi înapoi în pat atunci când iarăşi oboseşti. Încearcă să eviţi dorinţa puternică de a adormi, întrucât aceasta face somnul imposibil – corpul e instruit să urmărească nu adormirea, ci, dimpotrivă, să rămână treaz şi să-şi observe reacţiile corporale (ce anume nu-l lasă să adoarmă).
7. Foloseşte somnifere doar ca o ultimă soluţie. Consultă medicul înainte de a lua somnifere. Asigură-te că pastilele nu vor interacţiona
cu alte medicamente pe care le iei sau cu o condiţie medicală existentă. Ai grijă să reduci doza treptat atunci când vrei să renunţi şi niciodată
nu amesteca alcoolul şi somniferele. Dacă te simţi somnoros sau ameţit în timpul zilei, discută cu medicul de familie referitor la modificarea
eventuală a dozelor sau întreruperea tratamentului medicamentos.
Sursa: Timpul Femeii autor Elena Sărăteanu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *