Culinar.md

Secretul murăturilor: Cum să le prepari ca să rămână tari şi crocante

Dupa cum bine stiti, exista doua modalitati prin care puteti mura alimentele: in otet sau in saramura.

Deosebirea intre cele doua este mai mult de gust. De exemplu, muratul in mediul acid oferit de otet impiedica aparitia bacteriilor, iar cel in sare favorizeaza eliberarea acidului lactic, care va impiedica si el aparitia bacteriilor.

Pentru ca muraturile sa ramana tari, puteti incerca una dintre aceste metode:

– Adaugati 2-3 catei de usturoi, pe langa gustul deosebit, muraturile vor ramane tari.
– Daca alegeti sa pregatiti o reteta de muraturi in sare, atunci nu incalziti saramura, astfel acestea vor ramane crocante.
– Cu cat se va pune mai mult hrean, cu atat muraturile vor fi mai tari.

Pentru muraturile in otet, folositi doar otet alb, cu o aciditate de minim 5%. Pentru cele in saramura, este recomandata sare grunjoasa, neiodata.

Totodata, pentru saramura, tineti minte ca la un litru de apa se adauga intre 30 – 65 g de sare grunjoasa. Pentru a verifica daca saramura este destul de concentrata o puteti verifica cu ajutorul unui ou: daca aceasta este indeajuns de concentrata, oul se va ridica la suprafata lichidului.

Pentru muraturile in otet, acesta se va dilua in proportie de 1/3 cu apa.

Inainte de a le pune in saramura, legumele trebuie oparite. De asemenea, dupa oparire, legumele se pun intr-un vas cu apa rece pentru a se raci imediat. Iar apa in care au fost oparite legumele va fi folosita la saramura, deoarece contine multe substante nutritive.

Tineti minte ca dupa ce muraturile au fost oparite, acestea nu mai trebuie sa fie atinse cu mina, pentru a nu le contamina cu bacterii. Se va folosi doar o lingura de lemn bine spalata si oparita.

In acelasi timp, borcanele pentru muraturi trebuie sterilizate inainte.

Este indicat sa adaugati si zahar sau miere de albine in lichidul de umplere a borcanelor.

Conservantele care pot fi folosite la muraturi: marar uscat cu seminte, bucati de hrean taiate in lung sau frunze de hrean, ardei iuti, frunze de telina, foi de dafin, crengute cu frunze de visin, stejar sau coacaze, ardei capia, usturoi.

Castravetii se numara printre cele mai apreciate muraturi. Insa, tineti cont ca cei mai buni castraveti pentru murat sunt cei mici, de culoare inchisa, cu coaja subtire.

gustos.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *