Seminar la BNM despre combaterea SPĂLĂRII BANILOR
Evenimentul, organizat de Banca Naţională şi consultantul Departamentului Trezorerie al SUA, B.C. Hamilton, a fost destinat reprezentanţilor auditului intern de la băncile licenţiate din Republica Moldova.
Viceguvernatorul Băncii Naţionale, Emma Tăbîrţă, în cuvîntul său de salut, a subliniat importanţa cunoaşterii experienţei internaţionale în domeniu, în procesul de edificare a unui cadru mai eficient de prevenire şi combatere a spălării de bani şi a finanţării terorismului. Viceguvernatorul a relevat necesitatea intensificării măsurilor de neadmitere a circulaţiei în sectorul bancar a mijloacelor provenite din activităţi ilegale fără a complica prestarea serviciilor bancare.
Participanţii la seminar şi-au aprofundat cunoştinţele asupra procesului de identificare a clienţilor şi a riscurilor potenţiale de spălare de bani, asupra schemelor de integrare şi tipologiilor aferente.
Astfel, B.C. Hamilton, expert în asistenţă tehnică în cazul crimelor economice, a expus celor prezenţi matricea de evaluare a riscurilor aplicată în SUA, precum şi aspecte de vulnerabilitate în domeniu, cu referire la entităţile şi persoanele cu grad înalt de risc.
Specialiştii băncilor licenţiate au avut prilejul unei comunicări interactive cu responsabilii de la Banca Naţională despre trăsăturile caracteristice şi segmentele de desfăşurare ale spălării banilor şi finanţării terorismului. În acelaşi context, au fost evidenţiate măsurile de precauţie sporită, între care verificarea clienţilor, monitorizarea permanentă a tranzacţiilor, stabilirea sursei mijloacelor băneşti şi aplicarea sistemelor informatice adecvate pentru gestionarea informaţiei.
Abordarea subiectului prevenirii şi combaterii spălării de bani şi a finanţării terorismului într-un format de studiu se înscrie în acţiunile metodice ale Băncii Naţionale întreprinse în vederea înfruntării flagelului social-economic menţionat.
Sursa: Serviciul de presă al Băncii Naţionale a Moldovei.