Actualitate

Serafim Urechean: gospodarul (nu) se întoarce

Mai mult decât atât, nici acum patru ani, în 2011, Urechean nu se bucura de mare popularitate, făcând parte dintr-un top de politicieni „antipatici”, alături de Roșca, Ghimpu, Diacov și Voronin.

Potrivit ultimului sondaj sociologic CBS-AXA, dacă mâine ar avea loc alegeri pentru primarul general al municipiului Chișinău, Serafim Urechean ar lua 3,5% din voturi, mai puțin decât Oazu Nantoi (5,1%) care nu a fost niciodată în această funcție. Amintim că Serafim Urechean și-a început cariera politică în calitate de al doilea secretar al Comitetului raional de partid Briceni, iar ulterior a fost avansat în funcția de preşedinte al Comitetului executiv raional Anenii Noi. În 1990 este ales deputat și activează până în 1994, când a fost numit de președintele de atunci Mircea Snegur în calitate de primar al Chișinăului. Urechean a făcut parte din toate guvernele regimului Lucinschi: două cabinete Ciubuc şi unul Sturza. Este interesant să observăm că după preluarea puterii de către comunişti, Urechean abandonează, în anul 2005, postul de primar în schimbul altui mandat – de ales al poporului, care, spre deosebire de cel de primar general, îi asigura imunitate parlamentară.

După 2009 a fost acuzat de consilierul municipal Oleg Cernei că ar fi vândut funcții pe listele de partid. Cariera politică a lui Serafim Urechean s-a încheiat atunci când partidul său Alianța „Moldova Noastră” (AMN) a fuzionat, spre surpriza unor membri ai formațiunii, cu Partidul Liberal Democrat. Drept urmare (sau poate recompensă), Urechean a fost trimis „la pensie”, la Curtea de Conturi.

O numire ilegală în funcție

Dispariția AMN a avut loc tot în ajunul alegerilor locale. Se întâmpla în anul 2011. Consiliul Naţional Politic al AMN a decis să participe în cursa electorală împreună cu liberal-democraţii, prin fuzionarea cu PLDM. Pentru această decizie au votat 74 din 114 membri ai Consiliului Republican al AMN. Vestea că AMN ar putea fuziona cu PLDM a provocat nedumeriri printre colegii „gospodarului”. Membrul biroului politic al Alianței „Moldova Noastră”, Alexandru Oleinic, declară că acesta a rămas șocat de decizia lui Serafim Urechean și a promis că va lupta pentru a păstra integritatea AMN. Liderul AMN explica fuziunea cu PLDM prin lipsa de popularitate a partidului în rândul alegătorilor. „Numărul alegătorilor AMN a scăzut de la 200 de mii din alegerile din 2007, apoi la 110 în scrutinul parlamentar din 2009, până la 35 de mii în 2010”, explica Urechean.

Dacă în 2011, PLDM era într-adevăr un magnet, acum, după ce Vlad Filat s-a compromis ca premier și ca liderul unui partid ce a permis sărăcirea populației, PLDM nu poate fi garanția unui grad înalt de popularitate. În primăvara lui 2011, compania de marketing IMAS a publicat un sondaj de opinie, potrivit căruia Serafim Urechean era unul din politicienii care avea parte de cea mai puțină încredere din partea populației (78%), după Iurie Roșca (79%). La scurt timp după fuziune, PLDM îl propune pe Serafim Urechean la funcția de președinte al Curții de Conturi. Parlamentul, după unele dezbateri, a aprobat această candidatură. Potrivit art. 17 din Legea Curţii de Conturi, candidaţii la funcţia de membru al Curţii de Conturi trebuie să aibă studii superioare în domeniul economic, financiar sau juridic. Serafim Urechean a absolvit Institutul Politehnic din Chişinău (Facultatea Construcţii Industriale şi Civile, specialitatea inginer-constructor). Nici pomină de economist, jurist sau expert financiar în Urechean. De asemenea, o persoană nu poate candida la funcţia de membru al Curţii de Conturi (cu atât mai mult, nu poate ocupa funcţia de preşedinte al Curţii) dacă în ultimii doi ani a fost conducătorul unei autorităţi publice centrale sau a deţinut o altă funcţie de răspundere.

Serafim Urechean, însă, a deţinut, în perioada septembrie 2009 – noiembrie 2010, funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului. Prin urmare, este evident că numirea lui la șefia Curții de Conturi a avut loc cu încălcarea legislației, ceea ce alimentează presupunerea că funcția i-a fost oferită ca „mulțumire” pentru lichidarea AMN-ului.

TIMPUL.MD 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *