ExterneUcraina

Serbia nu se opune furnizării de muniție către Ucraina

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat că nu se opune ca țara sa să vândă muniție intermediarilor care o trimit în Ucraina – un semn că aliatul statornic al Rusiei din Balcani se întoarce spre vest.

Vučić a făcut aceste declarații într-un interviu acordat Financial Times și citat de cotidianul ucrainean Pravda.

Potrivit a trei diplomați occidentali din regiune, canalul prin care muniția sârbă este livrată pe frontul ucrainean a fost un factor decisiv într-o schimbare accentuată de când SUA, NATO și UE au susținut Serbia în timpul recentelor tensiuni din Kosovo.

Răspunzând la întrebarea dacă aceasta a fost o mișcare deliberată menită să obțină aprobarea capitalelor occidentale, Vučić a declarat că Serbia încearcă să acționeze „neutru”.

„Dar eu nu sunt un prost. Sunt conștient de faptul că unele dintre arme ar putea ajunge în Ucraina”, a spus el.

Vučić a recunoscut că se află pe o linie fină între Moscova și puterile occidentale, dar a spus că nu va ajuta eforturile militare ale Rusiei. „Ne-am alăturat tuturor rezoluțiilor ONU”, a spus el, referindu-se la declarațiile ONU care condamnă invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina.

„Ne alăturăm interdicțiilor de reexport, cum ar fi [tehnologia] cu dublă utilizare în cazul dronelor . . . Nu vom fi un centru pentru reexportul a ceva către Rusia”, a precizat președintele sârb.

El a adăugat că zilele în care vorbea o dată la trei luni cu președintele rus Vladimir Putin s-au încheiat, menționând că nu a mai fost în contact cu Kremlinul de un an, cu excepția primirii de vizitatori de la Moscova. „Acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată”, a spus el.

Anterior, s-a raportat că Vučić a avut o conversație cu președintele Volodimir Zelenski în marja summitului Comunității Politice Europene din Moldova.

Vučić a mai spus că discuția cu Zelenski nu a afectat poziția Serbiei cu privire la introducerea de sancțiuni împotriva Federației Ruse.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *