Actualitate

Sergiu Sîrbu solicită Procuraturii tragerea la răspundere a lui Igor Dodon pentru imixtiune în activitatea Curţii Constituţionale (aprilie 2020)

Sergiu Sîrbu, deputatul grupului parlamentar Pro Moldova, solicită Procuraturii Generale iniţierea procedurii de sancţionare a preşedintelui R. Moldova Igor Dodon pentru imixtiunea în activitatea Curţii Constituţionale. Asta după ce ieri, şeful statului a recunoscut că l-a telefonat pe preşedintele CC şi i-a cerut explicaţii cu privire la suspendarea Legii pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea, iar preşedintele CC i-a raportat cine şi cum a votat.

„Evident că Preşedintele are imunitate dar asta nu înseamnă că eşti mai presus de lege. Pentru o parte din propriul electorat poate prinde bine aceste sunete cu indicaţii judecătorilor dar faţă de lege asta înseamnă bătaie de joc! Amenda pentru această contravenţie, sigur, nu este mare dar cel mai important este inadmisibilitatea unei asemenea atitudini în continuare”, spune deputatul Pro Moldova Sergiu Sîrbu.

Amintim că ieri, în cadrul unei intervenţii video, preşedintele a declarat că l-a sunat pe preşedintele CC Vladimir Ţurcan pentru a-l întreba despre decizia de suspendare a Legii pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea:

„L-am sunat ieri pe domnul Ţurcan să înţeleg ce s-a întâmplat. Patru membri au votat pentru, iar domnul Ţurcan a fost împotrivă şi el are o opinie separată”, a declarat ieri Dodon.

De menţionat la acest subiect că Valeriu Ţurcan, actualul preşedinte al Curţii Constituţionale, este fost deputat socialist.

De altfel, amintim că Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru o Lege, prin care a aprobat un pachet de măsuri suplimentare de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă. Opoziţia însă, a acuzat că unele măsuri nu au nicio legătură cu pandemia de coronavirus şi cu protejarea cetăţenilor. Astfel, unele prevederi ale Legii au fost contestate la Curtea Constituţinonală.

La 9 aprilie, Curtea Constituţională a anunţat suspendarea Legii. Premierul Chicu a învinovăţit pentru asta opoziţia. Opoziţia, însă, se apără şi spune că nu a cerut suspendarea întregii legi, ci doar a măsurilor care „vin să protejeze interese clientelare”.

ARHIVA, APRILIE 2020 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *