Actualitate

Sergiu Sîrbu spulberă criticile Maiei Sandu referitor la proiectul votului uninominal

În acest context, deputatul PDM, Sergiu Sîrbu, i-a adresat un mesaj pe facebook în care spulberă argumentele aduse de Maia Sandu și oferă mai multe explicații în privința elementelor, la prima vedere, neclare din proiect.

„Ieri la o emisiune doamna Sandu Maia a criticat proiectul privind votul uninominal menționând tocmai 3 elemente presupus "dubioase".
Deci, se critică faptul că autorii propun următoarele:
– o eventuală revizuire a hotarelor circumscripțiilor să fie permisă cel târziu cu 90 de zile înainte de alegeri;
– instanța de iudecată va revoca deputatul;
– de ce votate într-un singur tur și cine ar fi favorizat”, scrie Sîrbu pe pagina sa de facebook.

În continuare deputatul democrat explică fiecare dintre obiecțiile invocate de lidera PAS în care spulberă orice dubie care planează asupra poriectului de lege.

„Dacă acestea sunt toate obiecțiile din partea doamnei Sandu sau a echipei sale, noi am fi și mai bucuroși s-o avem prezentă în grupul de lucru la care, cu mare plăcere i-aș fi explicat următoarele:

1. În toate statele, indiferent de sistem electoral, unde există mai mult decât o circulscripție electorală, autoritățile precizează hotarele circumscripțiilor. Aceasta precizare este necesară din simplu motiv că după un ciclu electoral de 4 sau 5 ani listele electorale suferă modificări. Oamenii au tendința să-și schimbe domiciliul, unii pleacă definitiv, avem inclusiv situația cauzata de decese, alții vin etc. Hotarele secțiilor de votare se actualizează întodeauna în ajun de alegeri.
Astfel, pentru a respecta principiul de bază teritorial-demografic și egalitatea relativă între fiecare circumscripție, întotdeauna poate apărea necesitatea de revizuire a hotarelor circumscripțiilor.
Dar! Anume pentru ca să nu existe abuzuri din partea autorităților s-a stabilit termenul limită de 90 de zile până la alegeri.
De ce nu există riscuri? Deoarece desemnarea candidaților începe abia cu 60 de zile înainte de alegeri iar celelalte proceduri electorale doar în interiorul acestui termen.
Astfel, la momentul când Maia Sandu se va decide din care circumscripție ar dori să devină deputat ales direct de popor, regulile de joc vor fi clare, circumscripțiile determinate și fără drept de a fi revizuite!

2. Ori doamna Sandu sau persoana care i-a citit proiectul a confundat ceva, ori a scăpat vreo 2 pagini. Nu judecata revocă deputații, ci poporul. Acel popor care și alege deputatul. Implicarea instanței de judecată se rezumă doar la procesul de înregistrare a grupului de inițiativă pentru referendum de revocare care există și astăzi în procesul de organizare a oricărui referendum local! Autorii nu au adus nicio noutate aici. Argumentul este simplu. La acea etapă nu există consilii electorale de circumscripție. Dar o autoritate trebuie să verifice procedurile. Judecata are toate pârghiile legale. Totdată, instanța nu se expune niciodată pe fondul problemei sau oportunitate, ci doar pe respectarea procedurilor legale, anume, pentru a evita abuzurile politice. Decizia finală va fi luată de popor dacă merită deputatul să rămână sau nu!
Îmi cer scuze dacă doamna Sandu va considera că îi țin lecții juridice, nu acesta este scopul meu, ci acela de a o îndemna să citească toate paginile proiectului și să le analizeze, tocmai pentru a nu fi pusă în situația de a se expune superficial. Pentru noi dezbaterea e importantă și vrem să avem parteneri cât mai bine informați pentru această dezbatere, așa încât să ieșim cu un proiect cât mai bun din aceste discuții.

3. De ce doar un singur tur?
Cu același succes am putea întreba de ce în SUA sau Marea Britanie e așa sau în alte state din comunitatea anglo-saxonă și nu numai.
Autorii propun vot uninominal prin majoritate relativă considerându-l ca fiind cea mai obiectivă radiografie a încrederii poporului față de un candidat, fără nici un joc politic de culise, care ar duce în eroare electoratul. Eu aici chiar nu înțeleg temerea doamnei Sandu, are dubii ca ar putea obține o simpla majoritate într-o circumscripție?
Parafrazând o vestită emisiune de la Discovery Chanel – Miturile au fost spulberate!
Totodată, dacă doamna Sandu mai are întrebări, invitația pentru dezbateri publice asupra acestei inițiative rămâne deschisă! Vă așteptăm cu interes, suntem gata sa ascultăm toate criticile și să le discutăm! ”, concluzionează Sergiu Sîrbu.

Sursa: Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *