„Sf. Sofia” se mută în scuarul Kentford
Locul ales pentru viitorul lăcaș sfânt a provocat protestul unor locuitori ai capitalei. Inspectoratul Spațiilor Verzi de asemenea a dat un aviz negativ proiectului. Se știe deja că viitoarea biserică va fi subordonată Mitropoliei Moldovei.
În scuarul din fața Centrului de afaceri Kentford va fi construită o biserică de rit ortodox. Noutatea a provocat nemulțumirea mai multor tineri care declară că acest scuar va rămâne fără arbori. Autoritățile locale susțin însă că totul este legal, iar volumul defrișărilor va fi minim. Viceprimarul Nistor Grozavu a declarat că terenul a fost scos la licitație de către Consiliul municipal în 2009. „Terenul nu a fost vândut, ci dat în arendă pentru 50 de ani. S-a achitat circa un milion de lei”, a spus Grozavu. Pe de altă parte, vicedirectorul ÎM „Spații Verzi”, Galina Leahu, precizează că terenul din fața clădirii Kentford are statut de scuar, ceea ce presupune existența unor restricții în construirea unor obiective. „Ar fi fost corect ca să fie adoptată dispoziția primarului general cu privire la permisiunea tăierii copacilor și a plantațiilor verzi, iar ulterior, urma a fi obținută autorizația cu privire la tăierea copacilor de la organele de mediu. Proprietarii nu solicită deocamdată tăierea copacilor, ci doar îngrădirea acestui teren”, explică Galina Leahu. Ea a subliniat că Inspectoratul Spațiilor Verzi a dat un aviz negativ proiectului.
Încă o biserică pentru Mitropolia Moldovei
Proiectul bisericii
Se spune că proprietarul terenului din scuarul Kentford ar fi omul de afaceri Vladimir Rusu, care activează în domeniul construcțiilor. Acestuia i-ar aparține inițiativa de a construi o biserică. Potrivit protoiereului mitrofor Mihail Panas din cadrul Mitropoliei Moldovei, planuri de a construi o biserica cu criptă ar fi avut și fostul proprietar al Centrului Kentford, omul de afaceri grec James Zissis. Viitorul lăcaș va fi asemănător cu Catedrala „Sfânta Sofia” din Istanbul, una din bijuteriile arhitecturii bizantine, care a fost transformată de turci în moschee. Versiunea moldovenească a edificiului va fi lipsită de elementele musulmane. Preotul Mihail Panas a declarat că mitropolitul Moldovei Vladimir urmează să sfințească locul de ridicare a bisericii. Conform unor alte informații vehiculate în legătură cu misteriosul lăcaș de cult, acesta va aparține minorității ucrainene.
Precizăm că în raza municipiului Chișinău există 20 de biserici ale Mitropoliei Basarabiei și 74 de biserici ale Mitropoliei Moldovei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!