CSI / Rusia

Sfârşitul lui Putin se apropie mai rapid decât mulţi şi-ar imagina: „Vladimir Vladimirovici, este timpul să faci ultimul serviciu pentru țară: acela de a te retrage!”

Acesta a făcut câteva predicții despre data și modul în care Vladimir Putin poate fi îndepărtat de la cârma Rusiei, într-un interviu acordat Vox.

Potrivit spuselor lui Galeotti, sfârșitul lui Vladimir Putin ar putea fi cauzat în 2016 de o nemulțumire a grupurilor de interese pe care le-a protejat în ultimii ani.

„Întotdeauna va fi un șoc neașteptat, astfel că va fi ceva imprevizibil. Dar putem spune că un colaps bancar din care nu se poate ieși sau ceva precum o problemă în domeniul sănătății. Viața tinde să ofere evenimente de acest gen în toate sistemele politice, așa că este vorba despre elasticitatea regimului”, crede Galeotti.

Întrebat concret ce poate cauza pierderea puterii de către Vladimir Putin, Galeotti a detaliat.

„Ar fi vorba despre un sentiment printre elite că Putin nu mai este un bun, ci un pericol. Cea mai bună paralelă ar fi cu alungarea lui Nikita Hrușciov (fost premier sovietic în anii ’60 – n.red.). El a venit la putere pe baza unui consens al elitelor că poate conduce țara în interesul lor, dar apoi a devenit din ce în ce mai capricios.

El a implicat Uniunea Sovietică în criza rachetelor din Cuba și a luat o grămadă de decizii proaste care au avut un impact asupra economiei sovietice. Așadar, elita a decis că acest om nu mai era ceea ce ei căutau și a trebuit să plece. I-au spus practic lui Hrușciov: „Tu demisionezi din motive de sănătate” – și nu mai era nimic ce el putea face”, a explicat profesorul.

Apoi, Galeotti a explicat modul în care consideră că se va produce plecarea lui Vladimir Putin de la cârma Rusiei.

„Eu cred că asta e cea mai probabilă împrejurare a plecării lui Vladimir Putin. Nu că va pierde alegerile, ci că o grămadă de bărbați în costume gri vor intra în biroul său și-i vor spune: „Vladimir Vladimirovici, e timpul pentru tine să faci un ultim serviciu țării: să te retragi”.

Sau poate că va fi la conacul său și va vedea la televizor că a demisionat din motive de sănătate. Și va ridica telefonul roșu pentru a afla că oamenii care răspund nu mai primesc ordine de la el”, a opinat Galeotti.

Întrebat ce evenimente ar putea produce un astfel de deznodământ, Galeotti a făcut o nouă paralelă cu cazul lui Hrușciov. Acesta a plătit cu postul după incidentele dintr-un oraș micuț, numit Novocerkassk. Aici au avut loc revolte într-o zi în care prețul alimentelor a crescut, iar la fabrica locală au avut loc disponibilizări.

Poliția a fost chemată, dar nu a intervenit, în timp ce ofițerii armatei au refuzat să tragă în protestatari. Imediat, la fața locului au fost trimise forțele securității care au produs un masacru. Incidentul nu a fost mediatizat, dar elitele știau și au considerat că acest lucru se poate întâmpla oriunde, astfel că i-au transmis lui Hrușciov că trebuie să plece, menționează Galeotti.

2016, anul decisiv pentru Putin

Vladimir Putin a implicat deja Rusia în mai multe situații tensionate, iar Galeotti anticipează că sfârșitul său se apropie mai rapid decât mulți s-ar aștepta.

„Pentru mine, 2016 va fi anul crizei. Vom vedea cel puțin câțiva ani de economie nefavorabilă. Inflația a fost anunțată la 11% la sfârșitul acestui an și se va înrăutăți. Dar va dura ceva până când oamenii vor observa cât de multe nu-și mai pot permite. Motivul numărul doi este că în 2016 există alegeri pentru Parlamentul rus, Duma. În mod evident, Kremlinul va fricționa rezultatele, astfel încât să nu existe întrebări despre partidele pro-Kremlin. Dar, cu toate acestea, elitele vor vedea datele reale. Și dacă numerele lui Putin vor fi jos, va fi suficient pentru a spune că lucrurile merg prost”, a precizat Galeotti.

Ce se va întâmpla în cazul în care scenariul prezentat de Galeotti va fi cel real? După alegerile parlamentare, până în 2016, grupurile de interese ar urma să pregătească un candidat pentru prezidențialele din 2018, crede profesorul.

Acesta a mai menționat că a purtat numeroase discuții cu oameni din sistemul rus, de la cel de securitate până la cel militar, iar aceștia și-au schimbat modul în care îl percep pe Putin.

„Cu câțiva ani în urmă ei credeau că Putin este omul care a salvat Rusia. Acum au trecut de la ‘Eu cred în Putin implicit’ la „În momentul de față, Putin este în interesul meu’”, a menționat el.

Mark Galeotti este un profesor de la Universitatea din New York specializat în politica rusă. El a scris mai multe articole renumite despre situația din Rusia. De asemenea, este consultant al mai multor guverne.

sursa: independent.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *