Editorial

Sfatul ascuns al pocurorilor pentru Dorin Drăguțanu

Tot joi a fost reținută Emma Tăbârță, fost viceguvernator, precum și Ion Ropot, șef de direcție la BNM. Foarte ciudat faptul că cei trei s-au trezit încătușați, având statut de bănuiți, în timp de ex-guvernatorul Dorin Drăguțanu, acuzat în aceeași cauză penală, a fost lăsat la libertate. Mai mult, s-a anunțat public că în privința acestuia „urmează a fi soluționată chestiunea privind aplicarea măsurii preventive”. Ca și cum o mamă i-ar spune copilului: „Stai puțin, dragule, să vad ce cadou ți-oi face”. Și copilul ar aștepta surpriza cu multă speranță și bucurie… Cu alte cuvinte, în acest mod, procurorii noștri i-au dat de înțeles învinuitului Drăguțanu să șteargă putina din Moldova cât e lucrul cu cinste, pentru a scăpa de pușcărie. De altfel, Procuratura Anticorupție ar fi anunțat doar despre reținerea celor trei bănuiți, fără a scoate la iveală informația că Drăguțanu este învinuit și că procurorii vezi tu că au nevoie de timp pentru a sta pe gânduri despre ce să facă și cu el.

Astăzi, Procuratura Anticorupție a solicitat aplicarea mandatului de arest preventiv pentru 30 de zile în privința ex-guvernatorului, dar cu toate acestea nu l-au reținut. Potrivit Serviciului de presă al Procuraturii Generale, deocamdată nu se cunoaște când instanța va examina demersul procurorilor. Adică, Drăguțanu mai are timp să-și pregătească în voie bagajele pentru viața de ocnaș și să-și ia rămas bun de la toți cei apropiați…

Interesant e și faptul că aceste acțiuni ale procurorilor au loc peste doar trei zile după interviul acordat pentru TIMPUL de către fostul șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari. Luni, fiind întrebat de ce Drăguțanu nu pus sub urmărire penală, Morari a menționat că dosarul privind jaful bancar este unul foarte complicat și examinarea acestuia necesită mult timp. El a mai spus că, după plecarea sa din funcție, se lucrează mai puțin la această cauză penală, precizând că procurorii noștri nu sunt atât de competenți pentru a înțelege toate subtilitățile din schemele bancare utilizate în furtul miliardului. Din această cauză, aflându-se la conducerea Procuraturii Anticorupție, el a solicitat de la prim-ministrul Maia Sandu specialiști în economie, finanțe, contabilitate și alte domenii, care să vină în ajutorul procurorilor.

Astfel, prin jocul de joi de la BNM, Procuratura Generală ar fi putut să caute să demonstreze partenerilor de dezvoltare că Morari este un mincinos, în timp ce ei muncesc cu multă dedicație. Acest lucru este posibil și dacă avem în vedere faptul că fostul șef al Procuraturii Anticoruție a devenit un inamic deschis al actualei guvernări, după ce a preluat dosarul privind finanțarea PSRM și a refuzat rugăminții șefului CNA, Ruslan Flocea, de a clasa acest dosar.

Am impresia că, în continuare, ori se va uita iarăși de Drăguțanu pentru o lungă perioadă, ori procurorii își vor exprima regretul că acesta a părăsit teritoriul R. Moldova, promițând neapărat că vor face tot posibilul pentru a-l anunța în căutare internațională. Cât privește soarta Ruxandei Glavan, evenimentele politice din următoarele zile ar putea scoate la iveală dedesubturile reținerii lui Aureliu Cincilei. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *