Sfaturi de frumusețe învățate de la bunica
Trucurile folosite de bunicile noastre erau extrem de ingenioase şi cele mai multe din ele pot fi aplicate şi astăzi, mai ales că se bazează pe produse naturale care ajută la regenerarea şi curăţarea organismului.
Trucuri de frumusete preluate din trecut:
– Scrub din zahăr. În trecut, pentru curăţarea feţei, femeile foloseau zahăr pentru a îndepărta celulele deteriorate, punctele negre şi pentru a conferi tenului un aspect mătăsos. Zahărul era amestecat cu apă astfel încăt să se topească încet şi să formeze o pastă mai moale. Se folosea pe post de scrub pentru ten şi se curăţa faţa cu un tifon îmbibat în această pastă. La final, faţă se clătea cu multă apă.
Specialiştii spun că trucul are un efect benefic pentru piele fiindcă zahărul este cel mai delicat exfolient. Importantă nu este doar curăţarea tenului ci şi hidratarea acestuia ulterior. Apa hidratează tenul în urma porilor deschişi şi asigură flexibilitatea pielii.
– Păr ondulat doar cu agrafe. Ondulatorul era inexistent pe vremea bunicilor noştri iar cea mai sănătoasă metodă de a obţine bucle în cazul unui păr drept era folosirea agrafelor. După spălarea şi uscarea naturală a părului, şuviţele de păr sunt răsucite pe degete şi prinse la nivelul scalpului cu agrafe. Pentru onduleuri mai mari, se vor folosi şuviţe mai groase sau se va răsuci fiecare şuviţă de mai puţine ori pe degete. Specialiştii susţin efectele pozitive ale acestei metode pentru că părul nu suferă deteriorarea pe care o provoacă ondulatorul electric. Părul se usucă natural şi buclele rezistă o vreme chiar fără fixativ. Coafura nu arată la fel de impecabil precum una realizată la salon, dar beneficiile legate de sănătatea părului sunt mult mai mari.
– Rumenă în obraji – secretul rujului. De multe ori, mamele şi bunicile noastre foloseau rujul pentru a-şi rumeni obrajii. Rujul se aplică pe mână, se aşteaptă un pic până se înmoaie de la căldura pielii şi se aplică pe obraji, în dreptul pomeţilor. Culoarea nu iese în evidenţă şi copiază perfect efectul unui blush. Rujul are nu doar efect hidratant pentru obraji dar are şi un aspect natural.
– Dacă dormi pe spate nu ai riduri. Chiar dacă ideea de a dormi pe spate poate să pară incomodă, atunci când te gândeşti la reducerea riscului de a apărea riduri, somnul pare doar un mic sacrificiu. Sunt studii care confirmă faptul că somnul cu faţa spre pernă duce la formarea prematură de riduri sau adâncirea celor existente. Nu vei scăpa de riduri pentru tot restul vieţii dar vei amâna măcar cu câţiva ani apariţia primelor urme ale îmbătrânirii.
– Berea conferă… strălucire părului. Berea conferă strălucire şi face părul mătăsos. După ce părul este curăţat cu şampon, se spală cu bere la temperatura camerei timp de 5 minute. Chiar dacă mirosul berii nu te încântă, acesta nu mai persistă după o clătire puternică a părului. După uscare însă va fi mătăsos şi strălucitor.
– Tratament pentru ten cu aburi. Aburii au efect benefic asupra tenului fiindcă ajută la deschiderea porilor şi permit o curăţare eficientă a pielii. Toarnă apă fiartă într-un bol şi ţine faţa aplecată deasupra aburilor dar nu prea aproape. După deschiderea porilor este recomandată curăţarea tenului cu un scrub delicat şi apoi hidratarea lui.
– Tenul este împrospatat daca te speli cu apă rece de 25 de ori pe zi.
– Un ten sănătos este menținut printr-un masaj cu zahăr, un strop de apă caldă și suc de lămâie. Pielea este apoi curațată cu apă rece.
– Ridurile de la ochi sunt estompate de un strat de petroleum sub pleoapele de jos peste care se aplică felii de castraveți. Ar fi ideal ca acestea să rămână puse pe față peste noapte.
– Pentru un păr bogat și strălucitor, trebuie să te speli cu apă fierbinte, apoi să aplici ulei de măsline și să îl ții într-un prosop timp de 15 minute. Te speli din nou pe cap cu apă caldă și la final te limpezești cu apă rece în care picuri oțet.
– O baie fierbinte cu câteva linguri de ulei de măsline în apă face minuni pentru piele.
– Pentru a scâpa de coșuri, trebuie să stai ân cap cateva minute pe zi, sau cel puțin cu capul în jos. Această poziție va ajuta la circulația sângelui în capilare și va oxigena pielea de pe față, urgentând astfel vindecarea și cicatrizarea.
– Scalpul masat cu parafină ajută la creșterea părului.
– O bucată de carbune medicinal ținută în gură de câteva ori pe săptămână reduce mirosul urât al respirației.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!