Sfaturi de grădinărit. Tunderea pe timp de iarnă a merilor
Dacă plantaţi un pom tânăr, e bine să ştiţi că are nevoie de tutore şi că trebuie să i se scurteze vârful până la 10 cm de prima creangă care se ramifică din tulpină. Dacă l-aţi achiziţionat cu ramificaţii atunci va trebui să le scurtați până la un mugure orientat către exterior. Aceste crengi vor forma în timp crengile principale.
După primul an, crengile principale cresc mult şi se ramifică la rândul lor. Noile crengi se tund până la jumătate şi cele care cresc spre interior se îndepărtează. În perioada de vară, crengile vor creşte din nou formând o coroană densă. La următoarea tundere, crengile noi sunt scurtate cu un sfert şi din nou îndepărtate cele care cresc către interior.
De acum, pomul este bine adaptat şi poate fi tuns în fiecare an în două feluri. Lăstarii noi trebuie scurtaţi până la al şaselea mugure. Crengile groase laterale se îndepărtează an de an, pentru a păstra pomul tânăr. Aplicaţi aceste tunderi cu grijă.
Tunderea coacăzului negru se face în perioada septembrie – februarie. Vă recomandăm să începeţi să-l tundeţi chiar din primul an. După plantare, scurtaţi lăstarii deasupra punctului de ramificare. În anul următor, tăiaţi toţi lăstarii anemici şi crengile care cresc lateral sau în jos.
În fiecare an trebuie să îndepărtaţi complet crengile bătrâne (cu vârste peste 3 ani), precum şi pe cele care n-au fructificat prea mult şi să lăsaţi nu mai mult de 6 crengi. În acest fel păstraţi arbustul tânăr. Nu contează când vă hotărâţi să-i tundeţi – imediat după recoltare sau înainte de venirea iernii. Ideea este să-i tundeţi înainte să apară noi lăstari.
Ce e bine să faceți și ce nu
Februarie nu este chiar luna potrivită în care să începeţi să tundeţi pomii şi arbuştii, dar puteţi continua treaba începută în ianuarie. Trebuie să luaţi mereu în considerare riscul apariţiei gerului, iar când este ger nu aplicaţi tunderi în grădină.
– Copaci şi arbuşti
Dacă ziua este plăcută şi decideţi să tundeţi arbuşti şi copaci, trebuie să verificaţi mai întâi dacă seva lor se scurge abundent. Acest lucru înseamnă că o cantitate mare de umiditate se va pierde prin zona tăiată. Anumiţi arbori şi arbuşti, precum arţarii, sunt susceptibili la un astfel de comportament. În anumite perioade din an, cantitatea de sevă creşte, în altele scade. În februarie cantitatea de sevă creşte la arţari, aşa că e bine să amânaţi tunderile până se încheie această perioadă.
– Nu vă atingeţi de arbuştii cu înflorire primăvara
Arbuştii cu înflorire primăvara trebuie lăsaţi în pace peste iarnă, pentru că unii sunt foarte vulnerabili. Dacă îi tundeţi când e frig, există riscul ca ei să îngheţe, fie numai crengile tunse, fie toată planta. Este mult mai bine să-i tundeţi primăvara.
– Plantele cu înflorire iarna
Unele plante înfloresc peste iarnă. Cele mai cunoscute sunt spânzul, forsythia, iasomia de iarnă şi erica. Aceste plante se tund numai după ce perioada de înflorire s-a încheiat. Veţi putea tunde crengile şi tulpinile care au produs deja flori. Astfel plantele vor deveni frumoase şi viguroase. Pentru mai multă energie, administraţi îngrăşământ plantelor, după ce au fost tunse.
– Pomii fructiferi
Tunderea pomilor fructiferi are loc în funcţie de rezultatul pe care doriţi să-l obţineţi. Acest lucru depinde de funcţiunile primare: aspect sau producţia de fructe. Dacă scopul dvs. este să obţineţi crengi viguroase, atunci aţi aplicat deja tunderi în toamna anterioară.
Recoltarea fructelor din pomi este o prioritate pentru grădinari. Dacă doriţi să aveţi fructe în pomii din livadă, atunci în februarie trebuie să aplicaţi tunderi. Tunderile aplicate în februarie încetinesc creşterea aşa încât toată energia este direcţionată către fructe. Aşadar, fructificarea va fi încurajată.
– Frunzele moarte
Atunci când aplicaţi tunderi, sunteţi atenţi şi la frunzele moarte? Dacă doriţi noi creşteri în lunile care urmează, e important să îndepărtaţi frunzele moarte de pe crengi.
P.S. Pentru rezultate optime, mai aşteptaţi puţin înainte să începeţi tunderile. Luna martie este perfectă pentru acest lucru!
Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!