Și adulții cresc câteodată
S-a încheiat o săptămână grea și foarte încărcată. Nu mă plâng, e doar o observație simțind că puterile m-au cam părăsit dar e alegerea mea și mi-o asum. Programul obișnuit, deja încărcat, a fost în ultimele trei zile aproape infernal pentru că am avut ocazia să frecventez un curs intensiv despre educația nonformală. Era prea atrăgător și n-am rezistat tentației de a-l urma chiar dacă prețul a fost să mă întâlnesc cu copiii abia la sfârșitul zilei, o oră concentrată, înainte de culcare. Le-am explicat de ce am lipsit atât de mult, le-am spus că este important pentru mine să fac cursul acesta, mi-am exprimat părerea de rău pentru că nu am petrecut mai mult timp împreună. Și una peste alta am sperat ca ei să tragă concluzia că omul cât trăiește învață și că aceasta poate fi o activitate plăcută, cu sacrificiile de rigoare adică ore ciuntite din timpul celor dragi.
Dragostea pentru ceilalţi se exprimă şi prin respectul faţă propria persoană. Există diverse căi de a deveni mai mult decât eşti. Dezvoltare personală inseamnă tot ceea ce face un om pentru a deveni mai bun in orice domeniu al vietii sale – fie ca este vorba de familie, carieră, de gasirea unei directii, de realizarea pe plan emotional sau spiritual. Autocunoaşterea şi dezvoltarea personală înseamnă de multe ori şi a invata de la altii, înseamnă a-ți asuma responsabilitatea şi a înfrunta provocarile necesare schimbării. Cei cu adevarat hotărâți să continue sa invete si sa creasca nu se tem sa-si recunoasca greşelile şi sunt dispuşi să asimileze în orice împrejurare.
Analizând secvenţe din viaţa personală constatăm că părerea altora despre noi poate facilita sau încurca atingerea obiectivelor. Fiecare dispune de capaciatea de a influenţa impresiile celorlalţi şi îşi construieşte o autoprezentare. E nevoie de o imagine de sine adecvată şi realistă, pe care să o acceptăm şi în același timp să ne dorim să o îmbunătăţim. Atunci când această imagine este intactă şi sigură, ne simţim bine, suntem mândri de noi, căpătăm încredere, şi ne exprimăm ca atare. Prin urmare relaţiile cu membrii familiei, cu prietenii şi colegii vor fi mai sănătoase. Funcţionăm optim când suntem noi înşine, în schimb devenim ostili şi greu de abordat în caz contrar.
Cei din jur ne vor respecta mai mult atunci când vor observa că şi noi învăţăm continuu, că avem dorinţa de a deveni mai buni. Perfecţi nu putem fi, dar ne putem strădui să ne perfecționăm iar eforturile noastre vor fi răsplătite cu admiraţie și respect.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!