Atitudini

… Şi iarăşi despre votul etnic

În context, îmi pun şi eu câteva întrebări, legate de votul alolingvilor din Taraclia, Găgăuzia, Bălţi şi unele raioane din nordul ţării. AIE a declarat sus şi tare că obiectivul principal al ei este integrarea în structurile europene. De ce, de exemplu, bulgarii de la noi s-ar teme de UE, din moment ce Bulgaria însăşi este membră a Uniunii Europene, încă din anul 2007? De ce s-ar teme de NATO? Doar Bulgaria din 2004 este membră a acestui bloc defensiv. Mulţi găgăuzi, ruşi, ucraineni deţin şi cetăţenia României care, la fel, este membră a UE şi NATO. De ce atunci se tem de români? Sau poate au nevoie numai de paşaportul românesc (ca şi de cel bulgar, turcesc) ca să călătorească mai uşor prin Europa şi întreaga lume?

Oare unde lucrurile merg mai bine: în România sau la noi? Unde salariile şi pensiile sunt mai mari? Unde preţurile la majoritatea produselor alimentare, medicamente sunt mai mari: la ei sau la noi? Unde drumurile, oraşele şi satele sunt mai bune, mai bine îngrijite? Dar drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului unde sunt mai respectate? Şirul acestor întrebări poate fi continuat. Eu, unul, nu-mi pot explica ce motive au avut alolingvii să dea ascultare îndemnurilor unor partide de a boicota referendumul. Oare cât timp se vor lăsa manipulaţi de aceste partide, care nu-şi doresc decât să se menţină la putere chiar cu riscul de a induce în eroare.

Îmi amintesc de o rudă de-a soţiei, care în vara acestui an a fost la Cluj să-şi perfecteze actele pentru a primi paşaportul românesc. Ambii doar înţeleg româneşte, iar în România plecau pentru prima oară. Înainte de plecare aveau mari emoţii, dar la întoarcere mi-au spus: „Там уже почти Европа!”. Se vede că omul nostru e făcut în aşa fel că, până nu vede cu ochii săi, nu crede.

Iar „patrioţilor” ruşi, care sunt cetăţeni ai Moldovei, dar patria lor (istorică) e Rusia, le-aş recomanda să meargă nu la Moscova, dar în provincie, să se gândească că, deja de peste 15 ani, în Caucaz e război şi aproape în fiecare zi acolo mor oameni (inclusiv ruşi). Apropo, nici în România, nici în Bulgaria, nici în toată UE aşa ceva nu se întâmplă. În concluzie: unde se simte mai confortabil omul: la noi, în Rusia sau în statele Uniunii Europene?

Această întrebare o adresez şi moldovenilor, în special, celor care nu au ieşit la referendum, deoarece s-au lăsat influenţaţi de comunişti. Gândiţi-vă bine ce faceţi, mai aveţi timp până la alegerile anticipate!

Leonid Adarii

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *