Actualitate

„Sintagmele legate de poporul moldovenesc și națiunea moldovenească sunt o acțiune îndreptată împotriva statului român și este un raider cultural și etnic, și identitar, și lingvistic”

Dacă dna Maia Sandu dorește să se raporteze la speech-urile lui Kulminski, Popov, Mark Tkaciuk, Alioșa Tulbure și Nicu Popescu, atunci noi nu ne vom înțelege. Este o claritate din acest punct de vedere, iar România va reacționa foarte drastic la asemenea forme de a impune un discurs privind moldovenismul. Deci, să fie clar din punctul acesta de vedere. Noi putem colabora pe multe dimensiuni, putem colabora pe pașii incipienți de înlăturare a lui Plahotniuc, Dodon, Șor, de înlăturare a pandemiei, a consecințelor economice, a curățării sistemului de justiție, a pașilor de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, care până la un moment sunt aceiași pași de integrare în România și după asta să discutăm cu cetățenii Republicii Moldova cum ne integrăm în Uniunea Europeană și în NATO – ca o țară aparte sau prin intermediul României, dar lăsând la o parte chestiunile legate de moldovenismul civic. Acesta este un teren minat, pe care noi nu-l vom accepta.”

Europa Liberă: Și totuși, după vizita întreprinsă la Strasbourg, participând la lucrările Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, președinta Sandu a făcut o escală la București, s-a întâlnit cu primele persoane în stat și din comunicatele de presă am aflat despre sprijinul pe care în continuare este gata să-l ofere România Republicii Moldova și chiar spun că de când a preluat Maia Sandu mandatul de șef de stat cooperarea bilaterală cunoaște evoluții.

Octavian Țîcu: „Evident, pentru că lucrurile care s-au schimbat în Republica Moldova au nevoie de o susținere, dar noi vom atrage atenția Bucureștiului, dar chiar fără să atragem atenția Bucureștiului, lucrurile nu vor fi tolerate în momentul în care se va vorbi de chestiuni de acest gen. Aici locuiesc români-moldoveni care sunt români-moldoveni ca și cei de peste Prut, iar chestiunile sau sintagmele legate de poporul moldovenesc și națiunea moldovenească sunt o acțiune îndreptată împotriva statului român și este un raider cultural și etnic, și identitar, și lingvistic.

(…)

Octavian Țîcu: „Așa-i. Poate cetățenii Republicii Moldova se vor dumeri și vor vota altfel, că dacă avem 60 la sută într-un parlament reprezentat de forțele proeuropene și românești, normal că trebuie să schimbăm art. 13. Art. 13 este o cutumă, un atavism sovietic, care trebuie înlăturat și dacă nu facem acest lucru, întrebarea adresată de Titus Corlățean reflectă, de fapt, poziția statului român: voi ce faceți acolo, umblați cu mâna întinsă la București și rămâneți cu limba moldovenească în Constituție? Deci, trebuie claritate din punctul acesta de vedere.

europalibera.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *