Sistem nou de monitorizare a pesticidelor şi nitraţilor
Şeful Direcţiei supravegherea unităţilor de producere a alimentelor de origine vegetală, Ion Codreanu, a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă, că producătorii autohtoni nu mai pot comercializa producţia agricolă fără certificate de inofensivitate. în cazul în care aceştia nu se conformează cerinţelor, vor purta răspundere pentru efectele negative pe care le pot produce produsele agroalimentare tratate cu nitraţi şi pesticide. Producătorii agricoli trebuie să aibă un sistem de autocontrol atunci când stropesc legumele şi fructele şi să respecte strict dozele indicate.
Ion Codreanu a mai spus că, începând cu anul 2013 nu doar producătorii agricoli mari trebuie să supună expertizei mărfurile agroalimentare, ci şi agricultorii casnici. Asta înseamnă că fiecare producător trebuie să meargă la un laborator acreditat să ducă produsele la expertiză. în baza rezultatelor obţinute vine la filiala raională a agenţiei şi obţine certificat de inofensivitate pentru ca mai apoi să poată vinde producţia agricolă pe piaţă. Acesta a specificat că regulile impuse coincid cu cele europene şi vin să responsabilizeze producătorii autohtoni.
Şeful Direcţiei supravegherea unităţilor de producere a alimentelor de origine vegetală, a mai specificat că Moldova are o problemă serioasă în ceea ce priveşte distrugerea produselor agricole care au fost stabilite de laborator ca fiind periculoase pentru sănătate. Astfel de produse nu pot fi îngropate pentru că poluează solul, iar în prezent în Moldova există o singură fabrică de ardere a astfel de produse.
Timpul.md via IPN
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!