Război

Sistemele HIMARS sunt arma „perfectă” pentru Ucraina. Rusia nu are o apărare clară

Armele cu rază lungă de acţiune pe care SUA le-a trimis Ucrainei sunt arma perfectă pentru acest moment al războiului, datorită modului în care poate exploata planificarea slabă a războiului din partea Rusiei, a declarat un expert militar.

SUA au trimis 12 sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) – lansatoare de rachete cu rază lungă de acţiune şi de mare precizie, care pot lovi ţinte aflate la 80 de kilometri distanţă – ca parte a arsenalului pe care ţările occidentale îl trimit Ucrainei pentru a ajuta la lupta împotriva Rusiei. 

Ucraina a declarat în repetate rânduri că are nevoie de mai multe arme cu rază lungă de acţiune pentru a lupta eficient. Acum are HIMARS – şi Ucraina spune că funcţionează, potrivit Insider. 

COMANDAMENTUL RUS ESTE MAI VULNERABIL

William Alberque, director de strategie, tehnologie şi control al armelor la Institutul Internaţional pentru Studii Strategice, a declarat pentru Insider că HIMARS este „exact sistemul potrivit la momentul potrivit” pentru Ucraina din cauza modului în care Rusia luptă.

El a spus că unităţile de infanterie şi blindate ale Rusiei sunt vulnerabile, deoarece sunt extrem de dependente de lanţul lor de aprovizionare şi că lipsa de încredere a Rusiei în oficialii de rang inferior pentru a lua decizii înseamnă că trebuie să aducă mai mulţi comandanţi de rang înalt aproape de luptă.

„Din cauza doctrinei lor, ei nu transferă procesul de luare a deciziilor până la nivelul cel mai de jos, aşa cum facem noi în Occident”, a spus el.

„Prin urmare, trebuie să-ţi muţi postul de comandă mult mai aproape de front”, a spus el, Rusia, de asemenea, „îşi mută cantităţi masive de muniţie, adunându-le pe toate la un loc şi mutându-şi posturile de comandă din ce în ce mai aproape de front”.

Ucraina are acum echipamentul necesar pentru a le lovi rapid, precis şi de la o distanţă sigură pentru propriii soldaţi.

Ucraina a declarat că HIMARS a fost folosit pentru a ucide un general rus şi pentru a distruge 50 de depozite de muniţie.

Alberque a spus că sistemul HIMARS „este incredibil de precis, fără a fi necesar timp de pregătire. În momentul în care ruşii se gândesc măcar să contraatace, [sistemul] a dispărut”.

Ucraina, a precizat el, „loveşte aceste depozite masive de muniţii, aceste mase masive de artilerie şi posturile de comandă”.

Armele au făcut până acum „o diferenţă atât de mare” pentru Ucraina, a spus Alberque.

„Este acea coincidenţă uimitoare între tacticile ruseşti şi sistemul absolut perfect conceput pentru a distruge aceste tactici”.

Comandamentul centralizat al Rusiei a fost creditat anterior cu faptul că i-a lăsat pe generalii săi vulnerabili în Ucraina.

RUSIA NU ARE O APĂRARE CLARĂ

Alberque a spus că nu este evident cum ar putea răspunde Rusia.

Repararea logisticii sale pentru a o face mai puţin vulnerabilă nu ar fi posibilă pentru Rusia, „nici măcar într-o muncă de şase luni”, a spus el. „Adică, asta este o treabă de cinci ani”.

El a spus că Rusia ar putea găsi o modalitate de a intercepta mai bine rachetele HIMARS cu echipamentul existent, dar acest lucru ar putea de fapt să o facă o ţintă mai mare.

„Încă nu este pe deplin clar că ar avea succes, dar ar fi mai bine”, a spus el.

„Pe de altă parte, masarea împreună a unor radare foarte bune şi a unor sisteme de apărare aeriană foarte bune sunt ţinte minunate pentru HIMARS”.

Rusia, a spus el, are ea însăşi multe arme cu rază lungă de acţiune, dar niciuna la fel de precisă ca ceea ce are acum Ucraina din partea Occidentului: „Nu este clar că Rusia va fi capabilă, în această fază a războiului, să se adapteze. Este o problemă pe termen mult mai lung”

Ucraina a publicat, de asemenea, înregistrări audio despre care spune că ar fi o conversaţie între un soldat rus şi soţia sa, în care acesta se plângea că este „trimis la măcel”, deoarece trupele ucrainene trăgeau de la o distanţă foarte mare şi nu avea niciun echipament pe care să îl poată folosi pentru a răspunde. 

Pentagonul a declarat că HIMARS „are un impact” în ajutorul Ucrainei, iar un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat săptămâna trecută că HIMARS a fost un „ghimpe în coasta rusă” pe care Ucraina îl folosea pentru a lovi ţinte „legate de muniţia de comandă şi control”.

SUA a anunţat că va trimite încă patru sisteme HIMARS în Ucraina, ceea ce va duce totalul la 16. Dar Ucraina spune că are nevoie de încă o duzină, lucru la care SUA nu s-au angajat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *