Social

Sistemul medical din Moldova rămâne, treptat, pe umerii doctorilor pensionari și invalizi

Așa arată datele oficiale, potrivit cărora numărul cadrelor medicale pensionate sau cu grad de invaliditate care muncesc în instituțiile medicale din țară este în continuă creștere. Este vorba despre fiecare al treilea medic și fiecare al cincilea asistent medical din țară.

Din cauza exodului tinerilor specialiști, sistemul medical din Moldova rămâne, în mare parte, pe umerii doctorilor care demult au trecut de vârsta pensionării. În loc să se bucure de odihna bine-meritată după o viață dedicată tratării bolnavilor, aceștia sunt nevoiți să muncească chiar și până la 80 de ani. Asta pentru că tineri specialiști care să-i înlocuiască sunt prea puțini.

Potrivit datelor prezentate de Sindicatul „Sănătatea”, în 2014 aproximativ 31 la sută dintre doctorii angajați în spitalele din țară erau trecuți de vârsta pensionării, numărul fiind cu un procent mai mare decât în 2013. În același timp, în rândul asistenților medicali, 20 la sută dintre cei care muncesc în țară sunt pensionari, numărul fiind în creștere cu aproape două procente.

Aceleași date mai arată că în ultimii trei ani a sporit semnificativ și numărul cadrelor medicale cu probleme de sănătate grave, care continuă să muncească în instituțiile medicale din țară. Din 2012 și până în 2014 numărul acestora a crescut aproape de două ori. Anul trecut, de exemplu, erau înregistrați aproximativ 1.360 de doctori și asistenți medicali cu grad de invaliditate, care continuă să muncească în sistemul public de sănătate. În 2012 numărul acestora era de 800, se precizează în același raport.

Specialiștii sunt de părere că îmbătrânirea sistemului medical din Moldova are loc din motiv că tânăra generație de specialiști nu este motivată să rămână în țară, dar mai ales să meargă să muncească în raioanele republicii.

„Nu este un secret, viitorul medicinii aparține tinerilor specialiști în domeniu. Însă, cu regret, dânșii nu întotdeauna sunt susținuți moral și material. Din 345 de instituții medico-sanitare evaluate, numai în 27 administrația publică locală și conducerea unităților medicale au recurs la diverse modalități de încurajare a acestora ca să rămână să activeze în unitățile în care au fost repartizați de către Ministerul Sănătății sau s-au angajat după absolvirea universității”, precizează responsabilii sindicatului „Sănătatea”, în raportul lor de activitate. Printre aceștia se numără raioanele Glodeni, Criuleni, Sângerei, Telenești, Nisporeni, Ceadâr-Lunga, etc, unde au fost oferite spații locative, terenuri gratuite pentru construcția unei case sau ajutor material fără rambursare.

La Sângerei, de exemplu, la singurul spital din țară care este asigurat în totalitate cu medici și asistenți medicali, administrația locală oferă tinerilor specialiști apartamente. În acest mod spitalul a reușit să atragă opt tineri specialiști care au și primit câte un apartament. Managerul instituției medicale spune că în acest fel încearcă să asigure echilibrul dintre generațiile de doctori.

„Consiliul raional a construit un bloc pentru tinerii specialiști, inclusiv și pentru doctori, opt le-am repartizat deja. Mai avem apartamente disponibile, așa că suntem dispuși să mai primim”, a afirmat Vasile Malcoci, medic șef la spitalul raional din Sângerei. Acesta mai spune că deja a început să caute încă doi pediatri, deoarece în umătorii ani cei doi specialiști pe care îi are urmează să se pensioneze.

Ultimele date ale Ministerului Sănătății arată că spitalele din Moldova sunt asigurate cu medici în proporție de 88 la sută, cu două procente mai puțin decât în 2013. În 2014, de exemplu, numărul doctorilor angajați în instituțiile medicale din țară s-a redus cu aproape 170 de specialiști, față de anul precedent – 2013. Nici personalul medical mediu nu este mai motivat să rămână în sistemul de sănătate moldovenesc. În 2014 numărul acestora s-a redus cu aproximativ 640 de specialiști. În prezent, în sistemul spitalicesc din Moldova muncesc 10.395 de doctori.

Sursa: e-sanatate.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *