Situaţia pieţei imobiliare în anul 2013 a fost confuză, estimează experţii
Astfel nu s-au confirmat prognozele experţilor, care acum un an anticipau că piaţa imobiliară va începe să se redreseze în 2013, după stagnarea din anul precedent cînd preţurile au fost în scădere. Ei se aşteptau că revenirea pe creştere a economiei va stimula dezvoltarea pieţei imobiliare, astfel că vor apărea primele semne de relansare.
Însă, constată experţii uneia dintre cele mai reprezentative burse imobiliare pe piaţă, şi în 2013 s-au menţinut tendinţele din anul precedent, preţurile la apartamentele din blocurile vechi au scăzut aproximativ cu 5-10 %.
“În ultimii 3-4 ani, agenţiile imobiliare sînt nevoite să se conformeze la realităţi. Agenţilor imobiliari le este dificil să activeze în condiţiile scăderii permanente a preţurilor de pe piaţă şi ei sînt puşi în situaţia de a-şi revedea acţiunile din start pentru a putea prevedea evoluţia de mai departe a pieţei”, apreciază Bursa LARA.
Persoanele care vînd apartamentele continuă să menţină preţurile, chiar dacă cererea este în scădere, iar cumpărătorii nu se grăbesc cu achiziţiile, aşteptînd ca situaţia de pe piaţa imobiliară să se amelioreze. Cumpărători au devenit „mult mai pretenţioşi în alegerea unei locuinţe. În această situaţie complicată toţi participanţii sînt îngrijoraţi de scăderea bruscă a preţurilor”.
Totuşi Bursa imobiliară confirmă că în prezent “piaţa imobiliară se află într-o situaţie stabilă, preţurile la obiectivele cu destinaţie comercială cît şi la cele locative au ajuns la cota minimă, adică cererea şi oferta au atins un echilibru relativ”. La rîndul lor, cumpărătorii au devenit mult mai pretenţioşi şi selectivi în alegerea locuinţei, ca urmare a ofertei mai mari de pe piaţă. În perioada creşterii preţurilor pe piaţă erau vîndute aproape toate obiectivele expuse spre vînzare. La momentul de faţă cumpărătorii ştiu mai exact ce îşi doresc şi acordă o atenţie mai mare amplasării locuinţei, infrastructurii şi stării interioare a locuinţei.
Potrivit datelor Agenţiei “Cadastru”, din numărul total de înregistrări efectuate în anul 2013, 50 la sută au revenit apartamentelor din blocurile noi, alte 50 la sută locuinţelor din blocurile vechi. Astfel, pe piaţa imobiliară se manifestă o tendinţă clară a creşterii numărului de vînzări ale apartamentelor situate în blocurile nou-construite. Aşadar, piaţa imobiliară primară dictează în prezent preţurile pieţei. În anii precedenţi raportul era de 70% de apartamente vîndute în blocuri vechi şi respectiv 30% în blocurile noi.
În anul 2013 în ziarul “Makler au fost publicate 65 455 de anunţuri de vînzare, faţă de 81 478 de anunţuri în 2012.
Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Relaţii Funciare şi Cadastru, în 2013 preţul ofertei de vînzare a apartamentelor cu o odaie s-a micşorat cu 6 la sută comparativ cu începutul anului, la 864 de euro pe metru pătrat, al celor cu două odăi a descrescut cu 4,2 la sută, pînă la 848 de euro pe metru pătrat. Cele mai puţin solicitate au fost apartamentele cu trei odăi, al căror preţ s-a diminuat cu 1,8 la sută, pînă la 793 de euro pe metru pătrat.
Agenţii imobiliari menţionează că preţul de ofertă se deosebeşte de preţul real al tranzacţiei în limitele a 5-30 la sută, în funcţie de abilitatea cumpărătorului de a negocia preţul şi condiţiile tranzacţiei.
Sursa: Moldpres