Slava Svitova, scriitoare din Ucraina: Mai degrabă murim decât să devenim parte din Rusia!
„Este secretul dârzeniei ucrainenilor” povestește scriitoarea Slava Svitova la RFI România. Scrie cărți pentru copii și are o bursă de rezidență Junimea, oferită de Muzeul Național al Literaturii Române din Iași. Spune că ucrainenii duc acest război cu Rusia de 300 de ani și cere arme pentru țara sa. Slava Svitova crede că, dacă pierde războiul, Ucraina dispare de pe harta lumii.
Zâmbetul este doar o platoșă pentru Slava Svitova. O platoșă ca de hârtie topită de lacrimile care curg atunci când vorbește despre războiul din Ucraina: „Știu că oamenii consideră că armele nu pot opri războiul. Mesajul meu pentru ei este că luptăm pentru dreptul nostru de a exista. Dacă pierdem, dacă suntem învinși, mâine nu va mai exista o Ucraină. Nu va mai fi pe harta lumii. Noi luptăm pentru identitatea noastră, pentru strămoșii noștri, pentru cei care au trăit înaintea noastră și datorită cărora suntem în viață. Mai degrabă murim decât să devenim parte din Rusia”.
Nu îi este rușine de lacrimile ei. Sunt ca o ploaie care curăță sufletul. E din Kiev. Mă corectează cu blândețe și îmi atrage atenția că pronunț „ca rușii”. Corect este Kyiv. Repetăm împreună până am pronunția corectă. Slava Svitova a stat în Kyiv până acum câteva săptămâni. Scrie cărți pentru copii și nu intenționa să plece. Pentru că în Kyiv e casa ei, iar capitala Ucrainei a fost protejată față de alte zone.
Buclele blonde au adus lumină în încăperea micuță și întunecoasă a a Muzeul Teatrului Evreiesc din cadrul Casei Muzeelor, unde are loc interviul. Nu ar fi plecat dacă o prietenă nu i-ar fi trimis un link cu bursele Junimea din Iaș. Nu credea că e posibil să câștige, așa că bucuria i-a fost mare atunci când a fost acceptată. Drumul a fost lung, trenul a avut zece ore întârziere, dar nu se plânge de nimic. Frumos, așa descrie drumul către Iași. Bunătate, frumusețe, așa descrie românii și România. E divorțată și a venit cu fetița ei care împlinește 9 ani pe 23 iunie. Și ea și-a sărbătorit ziua de naștere la Iași.
Ce titlu ar da Slava unei cărți despre războiul din Ucraina? „Inimi curajoase”
Slava Svitova scrie cărți. Așa că întrebarea vine firesc. Ce titlu ar da unei cărți despre războiul din Ucraina? Nu își oferă nici măcar o secundă pentru a se gândi. „Inimi curajoase.Ceea ce facem noi acolo, armata, voluntarii, bărbați, femei, copii, este un lucru important pentru noi și pentru lumea întreagă. Pentru că deodată Ucraina, această țară mult mai mică decât Federația Rusă, a arătat că este o țară a democrației și a unor oameni care își iubesc țara și vor să o apere”, îmi răspunde Slava Svitova.
Stăm ghemuite în băncile mici de școală primară. Scriitoarea ucraineacă vrea să lanseze un mesaj pe tema discuțiilor care spun că Ucraina trebuie să facă un compromis și să cedeze teritorii pentru a opri războiul: „Noi nu am vrut războiul. Nu este războiul început de noi. Ni s-au luat teritorii. Donetsk, Luhansk. Nu putem fi dezmembrați bucățică cu bucățică. Oamenii de acolo ar trebui întrebați în ce țară vor să trăiască. Oameni, civili au murit. Au murit 25.000 de oameni cu steagul în mână, pentru că au spus că vor să trăiască în Ucraina. Vă rog să mă ascultați. Să mă auziți. Acesta este un război foarte brutal și Ucraina vrea să lupte în continuare și are nevoie de arme!”.
Vrea să aducă zâmbetul în sufletele copiilor ucraineni și nu numai
Cât privește bursa de rezidență Junimea oferită de Muzeul Național al Literaturii Române din Iași, Slava Svitova nu vrea să dezvăluie subiectul cărții pe care o scrie. Lacrimile sunt topite de cuvinte atunci când scriitoarea vorbește despre cartea pe care o scrie: „Nu aș ști ce cuvinte să aleg pentru o carte despre război. Nu sunt scriitorul potrivit pentru o astfel de carte. Ce pot să scriu? Povești amuzante pentru copii. Acești copii ai noștri au nevoie să fie fericiți, veseli. Ce putem face pentru copii astfel încât să râdă? Pot să scriu o carte amuzantă pentru a-i face pe copiii ucraineni – și nu numai – să râdă și să se simtă fericiți!”.
Slava e un copil atunci când scrie și trăiește ca și copiii într-o lume în care minunile sunt posibile. O lume în care există baghete magice și Căpcăunul e înfrânt de Zâna Degețica. Dar, cunoscându-și poporul, știe că vor zâmbi din nou la finalul unui război pe care e sigură că îl vor câștiga.
Sursa: RFI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!