ActualitateInternațional

Slovacia i-a furnizat Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană S-300. Mișcarea secretă a durat două zile

Premierul slovac, Eduard Heger, aflat la Kiev cu președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a confimat pe Twiter că Slovacia a oferit Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană S-300. NATO şi Uniunea Europeană au promis mai mult ajutor militar pentru Ucraina, după descoperirea masacrelor comise de trupele ruse în oraşele ocupate de lângă Kiev. 

Premierul slovac Eduard Heger a anunțat pe Twitter că Slovacia a trimis în Ucraina sisteme de apărare antiaeriană de tip S-300.

„Naţiunea ucraineană îşi apără curajos ţara și de asemenea pe noi. Este datoria noastră să ajutăm, să nu stăm degeaba şi să ignorăm pierderea de vieţi omeneşti în agresiunea rusă”, a scris pe Twitter şeful guvernului de la Bratislava. 

Contul de Twitter Visegrád 24 a publicat azi imagini cu un transport de armament pe cale ferată, care ar include și componente de S-300. Imaginile ar fi fost filmate în urmă cu câteva zile de un angajat al căilor ferate.

Slovacia avea o singură baterie S-300 (4 lansatoare), prin urmare au trimis tot ce aveau în Ucraina, mai scrie Visegrád 24 pe Twitter. Este un transfer important din punct de vedere simbolic, deoarece arată că sistemele SAM (rachete sol-aer) nu sunt tratate ca avioanele de luptă de către NATO și probabil vor trimise în Ucraina în cantități mai mari în viitor. 

Mișcarea secretă a durat două zile și a fost confirmată de abia acum pentru că premierul slovac se întâlnește azi la Kiev cu Zelenski, mai notează sursa citată.

Mii de oameni sunt evacuaţi şi acum din estul Ucrainei unde se aşteaptă un atac masiv al armatei ruse. Conducerea de la Kiev se aşteaptă ca Rusia să-şi desfăşoare, în viitoarea bătălie, întreaga forţă armată disponibilă, pentru a obţine victoria care ar compensa eşecurile de până acum.

Pentru a continua să reziste, ucrainenii au nevoie, mai presus de orice, de armament. Iar NATO a decis să sporească livrările de armament către Ucraina. 

De asemnea, și Uniunea Europeană va aloca în acelaşi scop încă 500 de milioane de euro, în plus faţă ajutorul deja aprobat.

La rândul lor Statele Unite relevă că, împreună cu aliaţii lor, au trimis deja în Ucraina peste 60.000 de rachete antitanc şi peste 25.000 de rachete antiaeriene, precum şi alte categorii de armament. 

Ce este S-300

S-300 este un sistem de rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune de producție sovietică și ulterior rusă. A fost dezvoltat pentru apărarea de atacuri aeriene cu avioane de luptă și rachete de croazieră. Au fost dezvoltate și variante  pentru a intercepta rachete balistice. S-300 este considerat unul dintre cele mai puternice sisteme de apărare antiaerienă utilizate în prezent. Este folosit în principal în Asia și Europa de Est, inclusiv în trei țări membre NATO: Bulgaria, Grecia și Slovacia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *