Externe

Slovenia: Mii de oameni vor primi înapoi banii pentru amenzile plătite în pandemie

A fost, probabil, cel mai scump produs fast-food consumat vreodată în Ljubljana. Acest burek special – o încrucișare balcanică între o plăcintă și un pateu – a costat un curier înfometat 400 de euro. Și asta pentru că s-a așezat pe treptele unei biserici pentru a-și mânca gustarea în timpul primei închideri a capitalei slovene din cauza Covid, scrie BBC.

Scena a fost surprinsă de o cameră de filmat. Iar fotografia în care poliția îl înconjoară pe un bărbatul care ducea mâncare altora – pentru că mânca și el o gustare rapidă – a devenit rapid o cauză celebră.

Aceasta a fost considerată un simbol al modului dur în care autoritățile aplicau restricțiile Covid.

Acum, acel bărbat își va primi banii înapoi – iar cazierul său va fi curățat. Același lucru este valabil și pentru alți peste 60.000 de sloveni care au fost afectați de măsurile anti-Covid.

Poliția a dat amenzi în valoare de aproape 6 milioane de euro pe o perioadă de peste doi ani. Dar, începând din această săptămână, intră în vigoare legislația care prevede restituirea acestor bani.

Aceasta îndeplinește o promisiune făcută de prim-ministrul Robert Golob înainte ca formațiunea lui, Mișcarea Libertății, de centru-stânga, să câștige alegerile anul trecut.

Administrația anterioară de dreapta, condusă de fostul prim-ministru Janez Janša, impusese restricții stricte asupra libertății de circulație și de întrunire.

În mai multe momente, slovenii nu au avut voie să călătorească în afara zonelor lor locale – și a fost instituită o stare de asediu pe timp de noapte.

Curierul flămând care livra mâncare a fost unul dintre mulții care au fost amendați pentru că a încălcat mandatul privind masca de protecție a feței, care se aplica atât în exterior, cât și în interior. Iar a face orice fără un certificat Covid a devenit aproape imposibil.

Curtea Constituțională a anulat toate aceste măsuri. Dar a fost nevoie până acum ca autoritățile să revină asupra pedepselor impuse celor care au fost considerați vinovați.

Ecologistul Rok Rozman, care a primit mai multe amenzi pentru că a participat la proteste, se simte îndreptățit.

„Decretele pe care le-au folosit pentru a impune amenzile nu se bazau pe lege”, spune el.

„Guvernul știa asta – și dacă asta înseamnă că acum trebuie să dea banii înapoi, așa se întâmplă. Dacă trăiești într-o țară în care există statul de drept, acest lucru ar trebui să se aplice tuturor.”

Această perspectivă este împărtășită de actuala administrație.

Ministrul justiției, Dominika Švarc Pipan, a declarat că rambursarea amenzilor ar ajuta la reconstruirea încrederii slovenilor în statul de drept, „care a fost subminată în mod semnificativ de utilizarea represiunii excesive și neconstituționale în timpul pandemiei”.

Însă legislația privind restituirea nu a fost primită cu bucurie de toată lumea.

Un parlamentar din partidul SDS al dlui Janša a declarat că rambursarea amenzilor „scuipă în fața tuturor lucrătorilor din domeniul sănătății care au luptat neobosit pentru viețile concetățenilor noștri”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *