Actualitate

Slusari: În 1992 nu a fost un război civil, ci o intervenție militară a Federației Ruse împotriva unui stat tânăr, care nici nu avea armată – Republica Moldova

Vicepreședintele Parlamentului, liderul fracțiunii Platforma DA, Alexandru Slusari, vine cu un mesaj cu prilejul comemorării eroilor căzuți în conflictul armat de pe Nistru. Potrivit politicianului, evenimentele din 1992 nu pot fi numite „război civil”, ci o adevărată intervenție militară a Rusiei împotriva Republicii Moldova.

„Prin definiție nu pot și nu voi fi niciodată rusofob. Dar adevărul istoric trebuie spus franc. În 1992 nu a fost un război civil, ci o intervenție militară a Federației Ruse împotriva unui stat tânăr, care nici nu avea armată – Republica Moldova. Poliția ca structură unitară abia se forma. Independența a fost apărată preponderent de actualii veteranii”, a menționat el.

Vicespeakerul precizează că în toți acești ani, veteranii au trecut prin multe, inclusiv au fost trădări și din Chișinău.

„Cotropitorii s-au transformat în pacificatori. A urmat umilința din partea autorităților statale în timp ce oligarhii de pe ambele maluri ale Nistrului împărțeau miliardele provenite din contrabandă și spălări de bani. Ajutorul material oferit veteranilor noștri, chiar și după ultima majorare, este de cinci ori mai mic decât pentru mercenarii din Transnistria. Statul are datorii față de cei, care au pus și apărat în 1992 un zid de protecție pentru țara noastră. Mulți cu prețul vieții sau a sănătății. Noi am făcut căte ceva pentru ei din zona de opoziție, dar este insuficient. Însă, dincolo de probleme materiale care sunt foarte importante, veteranii ne roagă ca la nivel oficial să spunem adevărul despre istoria războiului. Acest lucru nu costă bani!”, a punctat Slusari.

deschide.md/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *