Politică

Snegur, Diacov, Andronic, Mișin, Streleț, Untilă, Godea despre ZIUA INDEPENDENȚEI

Mircea Snegur, primul preşedinte al R. Moldova

Dacă voi fi invitat, voi da curs invitaţiei conducerii republicii şi voi participa neapărat la manifestări, inclusiv la parada militară şi la recepţia oficială. Chiar dacă n-ar fi o invitaţie oficială, eu totuna aş participa împreună cu deputaţii primului Parlament la eveniment. În ajunul sărbătorii, am fost invitat la Academia de Ştiinţe, la o şedinţă consacrată acestui eveniment şi sper ca asemenea manifestări să aibă loc şi în alte instituţii. Cred că sunt necesare, dar să nu se petreacă doar formal, ci să se facă o analiză – ce s-a reuşit, ce nu s-a reuşit, să se vorbească deschis despre neînţelegerile actuale, inclusiv de la vârful piramidei etc. Cei competenţi să dea nişte sfaturi. Asemenea discuţii sunt absolut necesare, deoarece în aceşti 20 de ani s-au făcut multe, dar au fost şi stagnări, mai ales de ordin intern.

Dumitru Diacov, PD

Sigur că 20 de ani e un prilej de a face un bilanţ anumit. Pe lângă toate problemele şi neajunsurile pe care le ştim şi le cunoaştem, s-au făcut şi lucruri bune, când compari cu ţările din jur – Belarus, Ucraina, Georgia -, unde au ajuns ei, unde suntem noi. Nu m-am gândit ce anume o să fac la 27 august 2011. O să fiu alături de toată lumea. O să mă bucur de ceea ce s-a făcut bun şi o să ne gândim la ceea ce trebuie să mai reuşim să facem cât suntem în politica moldovenească. Astfel încât următoarele aniversări lumea să le întâmpine cu mai mult optimism.

Nicolae Andronic, deputat în primul Parlament

În aceşti 20 de ani s-a greşit în coerenţă, mai ales în consecutivitate. În fiecare regim, în loc să se găsească lucrurile bune făcute de alţii, se distrugea din patru în patru ani tot ce s-a construit. Şi s-a distrus cam tot. De aceea, am rămas pe loc. Dar rămâne să felicităm lumea şi să cerem de la guvernanţii noştri să nu tărăgăneze realizarea promisiunilor. Ţinând cont de faptul că fiecare sărbătoare este creată de cei care se află la guvernare şi nu se uită de cei care au votat Independenţa, o să mă strădui ca, împreună cu nişte colegi de atunci, să sărbătorim în contextul ideilor pe care le-am avut şi pe care le-am votat.

Vadim Mişin, PCRM

Indiferent cum ar califica cineva această sărbătoare, dar 20 de ani este o cifră foarte semnificativă. Cel puţin, pentru mine, aceştia înseamnă ceva cert – că R. Moldova poate şi trebuie să existe ca o ţară integră, unitară şi independentă. Ea poate şi trebuie să aibă relaţii de prietenie cu toţi vecinii – România, Ucraina. Să aibă bune relaţii cu Rusia, să tindă spre Europa. Dar cel mai important este că am demonstrat, în special, în ultimii zece ani, că Moldova poate şi trebuie să existe ca ţară independentă. Sunt convins că 20 de ani trebuie sărbătoriţi nu neapărat cu pompă, dar cu sens. În această zi voi fi neapărat la Chişinău, dar deocamdată nu ştiu programul pe care conducerea îl pregăteşte pentru 27 august 2011.

Valeriu Streleţ, PLDM

Consider că ziua de 27 august ar trebui sărbătorită astfel, ca să rămână în memoria şi conştiinţa cetăţenilor ca un eveniment marcant, ce ar veni să le consolideze încrederea în viitorul RM şi mândria că sunt cetăţeni ai acestui stat. Totodată, încerc un sentiment de neîmplinire pentru aspiraţiile nerealizate şi aşteptările ratate ale conaţionalilor noştri. Am şi sentimentul personal al unei datorii neachitate pe deplin faţă de cetăţenii care ne-au mandatat să le schimbăm viaţa în bine. Fireşte că voi fi la Chişinău în perioada sărbătorilor noastre naţionale şi voi participa la toate acţiunile oficiale şi neoficiale. Vom ieşi şi cu familia la acţiunile cultural-artistice care vor fi parte componentă a programului de sărbătoare.

Veaceslav Untilă, PL

Ziua de 27 august este importantă pentru toţi, deoarece anume atunci R. Moldova a obţinut statutul de stat independent şi a devenit subiect de drept internaţional. Cred că merită toată recunoştinţa deputaţii din acel Parlament, care au avut curajul şi voinţa de a vota Declaraţia de Independenţă a RM. Din păcate, la 20 de ani de la acel eveniment, nu prea avem motive de sărbătoare. Realizările statului nostru sunt destul de modeste, dacă ţinem cont de restanţa la capitolul integritate teritorială şi de faptul că am ajuns cea mai săracă ţară din Europa. Clasa politică nu dă semne că ar fi învăţat ceva din propriile greşeli. Acum este important ca fiecare dintre noi, indiferent unde se va afla, să se întrebe ce ţară vrem să construim şi cum să facem acest lucru, ca să avansăm pe calea prosperităţii şi civilizaţiei.

Mihai Godea, deputat neafiliat

La o distanţă de două decenii de la proclamarea Independenţei, R. Moldova rămâne a fi un „vest sălbatic fără şerif”, în care legile sunt ticluite frumos şi care nimeni nu se osteneşte să le aplice. Din păcate, trăim într-un stat capturat, cu democraţie controlată, ţara fiind în continuare dependentă de interese economice oculte şi de jocurile geopolitice din regiune. Noua elită politică a îmbătrânit din pruncie, iar întreaga societate priveşte în deznădejde prăbuşirea mitului unei guvernări democratice şi proeuropene. Modernizarea ţării se amână pentru un termen nedefinit, exodul cetăţenilor nu conteneşte, iar sărăcia strigă aproape la fiecare poartă. Dincolo de această imagine dezolantă, sunt oameni care cred încă în viitorul RM. Voi fi alături de ei la 27 august pentru a-i convinge că încă se mai poate să creăm o ţară în care să ne placă să trăim tuturor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *