Economie

Socialism. Maia Sandu crede că „rezolvă” inflația prin majorarea veniturilor cetățenilor care nu muncesc din contul celor care lucrează

Maia Sandu spune că singura soluție pentru a face față prețurilor care cresc vertiginos este majorarea veniturilor populației. Șeful statului spune că programul de compensații la gazele naturale aplicat pe perioada rece a anului va fi revizuit, iar de ajutor vor beneficia doar persoanele cu venituri modeste.

„Inflația este mai mare în Republica Moldova pentru că consumul de resurse energetice în bugetul nostru, ca pondere, este mult mai mare, decât consumul de resurse energetice în bugetul unui cetățean dintr-o țară europeană. Ponderea consumului de produse alimentare este mai mare decât în alte țări. Asta vorbește despre sărăcia noastră. Pentru că oamenii cu venituri mici cheltuie doar pentru utilități și pentru mâncare. Pentru că nu putem să controlăm prețurile externe, soluția este doar să creștem veniturile cetățenilor. Guvernul asta trebuie să facă. Să ofere compensații oamenilor cu venituri mici. Ministerul Muncii și Protecției Sociale lucrează la un mecanism țintit, ca să nu se întâmple ca astă iarnă când au primit compensații toți”, a mai spus Maia Sandu.

Din ce bani ar urma Guvernul să ofere cadouri celor cu venituri mici, Maia Sandu nu a specificat. Probabil din contul cetățenilor care produc ceva în economie. Cum rămâne cu ei? Lor cine le compensează ceva?

Se creează senzația că cei din PAS alunecă spre socialism, fără a avea resurse din care să susțină un asemenea sistem.

N-ar trebui veniturile să fie corelate cu productivitatea? Iar o divergența mare între venituri, oferite de stat, și productivitatea, nu duce oare tot la inflație?

Ar fi interesant să vedem câți angajați are statul R. Moldova care încasează salarii foarte mari și nu produc nimic, ba din contra, sunt toxici. S-ar putea ca soluția pentru rezolvarea acestui cerc vicios să fie anume în reformarea administrației publice (centrale și locale). Acest fel de reduceri ar avea un efect mediatic (electoral) negativ și este trecut cu vedere, iar PAS mizează pe o politică socialistă de dragul voturilor, nu pentru binele economiei.

Diferența între socialismul moldovenesc și cel suedez să zicem, este că acolo există un capitalism extrem de dezvoltat. În R. Moldova, antreprenorii sunt văzuți ca niște „dușmani de clasă”, care trebui taxați, iar banii lor trebuie folosiți pentru hrănirea unui aparat de stat supra-dimensionat, cu puțini profesioniști și cu o calitate a serviciilor sub orice critică.

*

Socialism – Sistem economic și politic bazat pe dominația proprietății statului în economie și pe conducerea centralizată în toate domeniile de activitate, exercitată de partidul unic.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

1 comentariu

  1. Eh, măi Popa, măi !
    Tare ”priceput” mai ești în socialism…
    Nu prea am văzut să-l ataci pe ”socialistul” (mai bine-zis, hoțul) Dondon.
    Ai hotărât să-i dai lovitură sub centură dnei Sandu !
    N.B.
    ”Vai și amar de găina oarbă,
    Ce cântă vulpei serenade ! ”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *