Justiție

Societatea civilă cere noii puteri impozitarea cultelor religioase

„Timp de mulți ani noi eram nemulțumiți de abuzurile Mitropoliei Moldovei, dar și a politicienilor care cochetau cu clericul ortodox. Ierarhii ortodocși susțineau politic un anumit partid politic, iar apoi politicienii ofereau anumite privilegii Mitropolitului, ca scutiri de taxe de import, pașapoarte diplomatice, numere guvernamentale. Guvernul închidea ochii la salariile oferite în plic. Astfel am ajuns să avem unii clerici cu proprietăți exagerate. În sfârșit avem un parlament și un guvern cu oameni onești. Vor avea ei curajul să aducă transparență și echitate în culte?”, a scris Ion Andronache pe Facebook .

Iată cu ce propuneri se adresează parlamentarilor.

Salarii oficiale

Fiecare comunitate religioasă (parohie, mănăstire, episcopie, mitropolie, casă de rugăciune) trebuie să-și angajeze în mod oficial persoanele ce primesc salarii și prime (preoți, diaconi, palamari, episcopi, dascăli, pastori, muftiu, etc). Astfel persoanele angajate oficial vor contribui la fondul de asigurări sociale, la fondul medical, având astfel polița medicală, iar la împlinirea vârstei – pensia de la stat. Angajarea oficială ar contribui la transparența cultelor față de
societate.

Impozitarea comerțului

Obligarea Serviciului Fiscal de Stat să sancționeze cultele religioase și părțile lor componente, inclusiv magazinele bisericești, pentru comerțul fără bon de casă. Achitarea impozitelor din vânzarea obiectelor de cult (cărți, icoane, lumânări, veșminte, vin, ulei, etc.) trebuie să fie realizată cu emiterea bonului de casă și achitarea impozitelor din comerț. Comerțul cu bon de casă ar contribui la bună imagine a cultului în societate și ar elimina riscul schemelor de afaceri.

Impozitarea ceremoniilor și ritualurilor efectuate de organizațiile religioase

Modificarea Codului Fiscal al Republicii Moldova (art. 103), așa încât în cazul în care pentru prestarea unui serviciu divin (botez, cununie, înmormântare, parastas, etc) se aplică o taxă(fixă sau benevolă), atunci prestatorul să fie obligat să emită bon de casă, cu achitarea ulterioară a impozitelor.

Acordarea bunurilor de stat în mod echitabil

656 de locașuri de cult ce sunt în proprietatea statului sunt utilizate, în baza unui contract abuziv dintre Ministerul Culturii și Mitropolia Moldovei, de către un singur cult religios. Este necesară revizuirea contractului pentru a oferi clădirile cultelor în mod echitabil. În Republica Moldova sunt înregistrate 46 de culte religioase, majoritatea fiind creștine.

Declararea averilor personale.

Modificarea Legii cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate, astfel încât liderii cultelor religioase și liderii comunităților religioase să fie obligați să declare averile personale.

Scutirea de pașaport diplomatic

Modificarea Legii privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, așa încât Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, reprezentantul unui singur cult religios, să nu fie în lista beneficiarilor a pașaportului diplomatic.

Scutirea de numere de înregistrare guvernamentale

Obligarea Agenției Servicii Publice să retragă numerele de înregistrare guvernamentale ale Mitropolitului Chișinăului și al întregii Moldove. El este singurul reprezentant al cultelor religioase ce deține în proprietatea sa două mașini cu numere de înregistrare guvernamentale. Toyota cu numărul RMG 040 și BMW cu numărul RMG 004.

Interzicerea implicării politice

Parlamentul Republicii Moldova să interzică liderilor comunităților religioase care se folosesc de bunurile statului să dețină vreo funcție politică și să se implice în campaniile electorale.

Cu privire la donații

Donațiile făcute cultelor nu se impozitează. Însă toate donațiile trebuie să fie înregistrate pe contul comunității/cultului religios, pentru ulterioară raportare a veniturilor și cheltuielilor.

Amintim că recent Președintele Parlamentului Igor grosu a avut o întâlnire cu liderul filialei bisericii ortodoxe ruse din Moldova, Mitropolitul Vladimir. „Preasfinţitul” reprezentatnal BOR in Republica Moldova  a reitarat poziţia instituiei pe care o conduce de a păstra şi promova valorile moral-spirituale autohtone.   

Igor Grosu s-a intalnit astazi cu Mitropolitul Vladimir: "Am discutat  despre importanta cooperarii intre Biserica si Stat" - FOTO

Anterior revoluției ambasadorilor din 2019, liderul filialei bisericii ortodoxe ruse din Moldova, colonelul Nicolae Kantarean ( Mitropolitul Vladimir) a „colaborat” frucuos cu toate puterile din Republica Moldova, fapt care l-a plasat în lista celor mai bogati moldoveni. 

Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir, mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, sau Nicolae Cantarean, pe numele său de mirean, deţine, în arendă, prin intermediul unei firme în care figurează în calitate de fondator, alături de un alt slujitor al Domnului, un hectar de pădure în apropierea s. Ruseştii Noi, r. Ialoveni, pe care are construită o casă de vacanţă, îngrădită şi ferită de ochii muritorilor de rând. În urmă cu aproape două săptămâni, ZdG l-a surprins pe ÎPS în zonă, la volanul maşinii de lux a Mitropoliei Moldovei, o Toyota Land Cruiser, cu numere guvernamentale. ÎPS mai are un apartament de lux de 175 m.p., estimat de experţi imobiliari la peste 3 mln. de lei, şi figurează în calitate de fondator la încă un SRL, specializat în reparaţia automobilelor.

Conform informaţiilor oferite de Camera Înregistrării de Stat (CÎS), Nicolae Cantarean este fondatorul a două SRL-uri: SRL Lada-Ton şi SRL Lemn Construct Prim, şi administrator al unui SRL care deţine Publicaţia Perioadică „Altarul Credinţei”. Conform informaţiilor din baza de date a ÎS „Registru”, disponibilă şi on-line, în R. Moldova există o singură persoană cu numele şi prenumele Nicolae Cantarean.

POZE NOI) Dezmățul Mitropolitului Vladimir, cel care-l susține pe  socialistul Dodon – Ziarul de Gardă

Mesajul de felicitare al președintelui de ziua de naștere a mitropolitului  Vladimir – BreakingNews

AGORA - FOTO. ÎPS Vladimir împlinește astăzi 65 de ani. Prin ce s-a  remarcat mitropolitul de-a lungul timpului

AGORA - FOTO. ÎPS Vladimir împlinește astăzi 65 de ani. Prin ce s-a  remarcat mitropolitul de-a lungul timpului

Mitropolitul Vladimir îl apără pe Filat – Ziarul de Gardă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *