Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind Unirea Republicii Moldova cu România, o treime din cetățeni moldoveni ar vota „Pentru”. Datele se regăsesc în sondajul sociologic, prezentat de Institutul de Politici Publice.
Unirea celor două state este susținută de 35%, în timp ce 47,4% au declarat că ar vota împotrivă.
Sondajul a fost realizat pe un eșantion 1132 de respondenți. Marja de eroare este de +/- 3%.
Pentru Maia Sandu în alegerile din 2021, în turul 2 au votat un număr record de 243 de mii cetățeni aflați în Diaspora.
Cifra este suficientă pentru înclina balanța unui referendum în favoarea Unirii.
Toate sondajele de opinie din ultimii 10 ani oferă curentului unionist la doar 40% din votanți, dar niciodată nu a fost întrebată și diaspora.
Diaspora occidentală a R. Moldova este formată aproape în totalitate de cetățeni ai României, deși acest lucru nu implica automat un vot pentru Unire la un potențial referendum.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
probabil că o românie cu moldova reîntregită ar putea discuta cu ucraina de una, de alta, de mici ajustări, ca să fie toată lumea mulțumită….
în situația de față, cu o țară la est și o alta la vest, românia nu poate face niciun demers ucrainei, este legată de mâini și de picioare, cum se zice…
Sa avem grija la “surprizele” neplacute. Exista posibilitatea ca sa se puna la cale un “blackout” in Romania, iar conationalii basarabeni sa fie declarati propagandistic un soi de Acar Paun. Partida rusofona, prin slugile (si) din Romania, incearca antagonizarea natiunii romane. Maskirovka, Divide et Impera.
Nimic schimbat aici față de alt sondaj de acum circa 1 an. Și de atunci tot bagă România bani, păcură, gaze, lemne, curent electric și alte ajutoare în gaura de cur numită respublica molotova ca să le fie cald și bine la pobediștii stataliști, să aibă vlagă atunci când înjură românii și România. Sâlă imensă față de „paporul molotoivănesc” echivalentul „națiunii civice moldovenești”, niște zombați ce au caracteristic trei pro:
1. propaganda rusă
2. prorusism
3. prostie.
“As vota impotriva unirii, nu stiu, nu ma priveste, ma doare in pxxxla: 65%”. Domnilor care ma atacati aici cu jigniri si fraze patriotice, dar mai ales cu osanale la adresa romanismului basarabean: ASTA E REALITATEA! Deci ramanem deocamdata pe vehile pozitii: voi sunteti independenti si neutrali de orientare rusa, iar noi va trimitem banii ca sa va puteti permite asta.
Cam putini decidenti pentru unire, si cam tarziu. Asteptam ca R. Moldova sa o ia peste bot, ca se sature de rusism, nu ca as avea ceva cu rusii, ci ma leg de jigodismul unora. Deci mi-ar place sa daTI DE DRACU CAT MAI CURAND POSIBIL!
Să ne lămurim un pic: cum adică anti-unioniștii nu sunt majoritari: 47,4% nu-i mai mare decât 35%???
Ceea ce nu înțeleg: deci, populația moldovenească+română este, conform recensământului din 2014, de peste 84% din totalul de aproape 3 milioane de locuitori și noi înregistrăm pro Unire 35% și ni se pare un succes??
Să fim serioși, nicio legătură cu mișcarea națională din 1918, populația Moldovei nu vrea cu România și trebuie să le respectăm opțiune…
Ssssst! Nu deranja pe toti cei de aici din forum, care tocmai se imbata cu apa rece…
Vlad, oamenii trebuie să viseze, altfel s-alege praful de viitor. Problema e că se mișcă foarte greu și nu știu dacă în direcția corectă. Poate că dacă Putin pierde războiul în Ucraina și frica față de ruși se va micșora. Și cred că nici rusofonii nu vor mai fi atât de atrași de Rusia, la ce anulare a democrației e acolo.
Mă aștept la mai mult de la diaspora basarabeană.
Diaspora este seva tarii: oamenii care au puterea si vointa de a schimba ceva (primar, doar la nivel personal) si inteligenta minima de a intelege ca ramanand in Moldova nu vor putea face asta. Din pacate, tocmai aici e problema. Acasa au ramas preponderent fosilele rusofile, prostii si lichelele. Intrebarea este: cine poate schimba radical destinul unei tari – cei dinafara sau cei dinauntru?
Doar împreună! Cei din interior au fost împinși la alegeri de rudele plecate afară. Din păcate cei de afară nu pot fi în același timp și în țară să poată influența activ mersul lucrurilor. Maia Sandu din păcate nu are un partid serios în spate și cred că va pierde următoarele alegeri. Maia a fost aleasă cu sprijinul esențial al diasporei, dar a rămas datoare față de aceasta, mai ales că mulți o percep ca antiunionistă..
Ciudat viscolul asta de unionism la persoane care au lucrat impotriva natiei romane.Sigur o revenire in granite nationale a RM se va intimpla cind decidentii politici vor hotari ca este momentul.Despre referendum …nici vorba!!! Nu ne rescriem istoria ,Unireea a fost hotarita pe 27 martie 1918 pentru vecie.La fel de ciudat este ca atunci cind subiectul pune mai apasat in gura presei seful aurpe vremuri calificat evident fortat ca mesianic ajunge acu un subliminat obsolescent.
Harta este scandaloasa si va duce la un schimb de explicatii la misiunile diplomatice.