Actualitate

Șor ar negocia VÂNZAREA Aeroportului Internațional Chișinău cu oameni de afaceri din Rusia

Coproprietarul corporației AEON, Roman Troțenko, a intensificat negocierile pentru a obține controlul asupra Aeroportului Internațional Chișinău, potrivit surselor publicației rusești. După spusele acestora, reprezentanții lui Troțenko s-au întâlnit cu cei ai lui Ilan Șor la sfârșitul lui iunie – începutul lui iulie.

AEON este un holding specializat în investiții, administrația aeroporturilor și transportului maritim. În timp ce Roman Troțenko, în afară de coproprietar al acestui holding, mai este consilier al președintelui companiei rusești de stat „Rosneft”.

Publicația scrie că Ilan Șor controlează compania care administrează Aeroportul Internațional Chișinău. Ilan Șor a părăsit Republica Moldova în iunie curent, după transmiterea puterii noii coaliții de guvernare PSRM–ACUM. El este acuzat de escrocherie şi spălare de bani și a fost condamnat de instanța de fond la șapte ani și șase luni de închisoare.

Compania Avia Invest a primit în concesionare Aeroportul Internațional Chișinău pentru 49 de ani în noiembrie 2013. Conform condițiilor contractului, compania este obligată să investească în dezvoltarea aeroportului 244,2 milionare de euro și să aloce 1% din veniturile sale în bugetul Republicii Moldova.

La sfârșitul anului 2018, concesionarul a investit în Aeroportul Internațional Chișinău 87 de milioane de euro. Fluxul de pasageri a constituit în 2018 2,9 milioane de oameni. Acest flux este generat de migranții moldoveni care pleacă la lucru în Europa și Rusia, dar de asemenea de locuitorii Ucrainei de Vest care vor să ajungă în Rusia.

Potrivit surselor citate de Kommersant, în decursul negocierilor, părțile au încercat să ajungă la o înțelegere în privința drepturilor administrației aeroportului. Reprezentanții proprietarului Avia Invest vor pentru acțiuni aproximativ 200 de milioane de dolari, în timp ce cumpărătorul potențial consideră această sumă exagerată.

Roman Troțenko a refuzat să comenteze pentru „Kommersant” aceste subiecte legate de Aeroportul Internațional Chișinău. Publicația menționează că Troțenko s-a interesat de acțiunile Avia Invest în 2013 și 2015–2016.

La începutul lui iulie, președintele R. Moldova, Igor Dodon, a declarat pentru TV8 că a fost contactat de către potențiali investitori din Rusia pentru a oferi consultații despre acest subiect. Acești oameni ar fi negociat mai întâi cu Ilan Șor.

Dodon a mai declarat că le-a sugerat acestor oameni de afaceri din Rusia să nu cumpere acțiunile de la oamenii legați cu fosta guvernare, deoarece Aeroportul Internațional Chișinău este proprietate de stat, iar actualul contract cu Avia Invest poate fi rupt. Din cauza situației politice din R. Moldova, viitorul Aeroportului Internațional Chișinău se va limpezi nu mai devreme de începutul toamnei, consideră sursele publicației.

Andrei Kramarenko, cercetător principal la Institutul de Economie al Politicilor de Transport și Politici de Transport de la Școala Superioară de Economie din Moscova, consideră că prețul de 200 de milioane de dolari este prea mare pentru Aeroportul Internațional Chișinău.

http://www.jc.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *