ActualitateExterne

Ucraina primește o veste mare din partea Americii: sosește ultima tranşă de ajutor militar

Statele Unite au anunţat miercuri deblocarea unui ajutor militar de 250 de milioane de dolari pentru Ucraina, ultima tranşă disponibilă fără un nou vot în Congresul american, informează AFP, citat de news.ro.

Negocierile sunt în continuare în impas între parlamentarii republicani şi democraţi în ceea ce priveşte aprobarea pachetului de 61 de miliarde de dolari pe care preşedintele american Joe Biden şi omologul său ucrainean Volodymyr Zelensky au făcut presiuni în acest sens.

“Este imperativ ca Congresul să acţioneze cât mai curând posibil pentru a promova interesele noastre de securitate naţională, ajutând Ucraina să se apere”, a declarat miercuri secretarul de stat Antony Blinken într-un comunicat.

Potrivit declaraţiei Departamentului de Stat, ajutorul dat publicităţii miercuri include muniţie pentru sisteme de apărare aeriană şi arme antitanc.

“Vă mulţumim pentru ajutor, vom învinge”, a reacţionat în cursul serii Andriï Iermak, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, pe X (fostul Twitter).

Cu toate acestea, liderii Senatului au decis deja că Congresul american va încheia anul fără a aproba noi fonduri – încă un eşec pentru preşedintele ucrainean, într-un an marcat de speranţe zădărnicite de o contraofensivă majoră şi de o presiune crescută din partea Rusiei pe linia frontului.

Casa Albă avertizase că va rămâne fără resurse pentru Ucraina până la sfârşitul anului.

La 18 decembrie, un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a anunţat că “mai avem doar un singur pachet de ajutor” înainte ca fondurile destinate Ucrainei “să se epuizeze”.

“Când va fi trimis, nu vom mai avea autorizaţie (…). Şi vom avea nevoie ca Congresul să acţioneze fără întârziere”, a avertizat el.

La jumătatea lunii decembrie, Volodimir Zelenski a venit personal la Washington – a treia sa deplasare în capitala americană într-un an – pentru a încerca să intensifice presiunea.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *