SPA la tine acasă
Unele arome pot avea efect relaxant, calmându-vă trupul şi spiritul după o zi lungă de muncă, contribuind la reducerea stresului şi ajutând la atingerea echilibrului interior. Altele, dimpotrivă, vă pot tonifia corpul dimineaţa…
Pe lângă faptul că uleiurile eterice contribuie excelent la îmbunătăţirea stării de spirit, acestea sunt şi un adevărat depozit natural pentru menţinerea frumuseţii şi tinereţii corpului. Sunteţi predispusă la răceală, vă supără nasul înfundat, vă deranjează tenul prea gras sau prea uscat? Dacă aţi răspuns afirmativ măcar la o întrebare, atunci este timpul să faceţi cunoştinţă cu diversitatea de proprietăţi miraculoase pe care le posedă uleiurile eterice. Ca să alegeţi uleiul potrivit corpului dumneavoastră, urmaţi sfaturile noastre.
Răsfăţ în baie
O baie călduţă este cea mai eficientă metodă pentru a scăpa de oboseala de peste zi, de stres şi de supărare. Sunt necesare doar câteva picături de ulei pentru ca efectul de relaxare să fie de câteva ori mai amplu. La astfel de băi puteţi opta pentru uleiurile de levănţică, trandafir, muşeţel, ylang-ylang sau lemn de sandal – alegerea de a folosi doar un singur fel de ulei, câteva feluri sau amestecuri vă aparţine. Relaxându-vă într-o astfel de băiţă timp de 20-30 de minute, veţi simţi calmarea sistemului nervos şi eliberarea tensiunii din sistemul muscular. Pentru o baie cu efect tonic, picuraţi în apă ulei de lămâi, portocal, grepfrut, rozmarin sau mentă. Aveţi grijă însă: uleiurile din citrice au proprietatea de a usca pielea, de aceea, adăugaţi în apă şi spumă de baie.
Beneficiu pentru podoaba capilară
Părul fără viaţă, vârfurile despicate, mătreaţa sunt doar câteva probleme care pot fi rezolvate cu ajutorul uleiurilor eterice, în modul următor: adăugaţi cinci-şapte picături de ulei în măştile pentru păr, 15-30 de picături în şamponul sau balsamul pentru păr pe care îl folosiţi frecvent (recipiente de circa 100 ml). Cel mai popular ulei în îngrijirea părului este considerat uleiul de pin. Acesta are proprietăţi antiseptice, reduce grăsimea pielii capului, întăreşte rădăcinile părului şi contribuie la creşterea mai rapidă a firului de păr. Uleiul de pin poate fi folosit pentru orice tip de păr şi piele a capului. Celelalte tipuri de uleiuri sunt potrivite pentru probleme mai specifice:
● împotriva căderii părului – ulei de busuioc, mentă, pin, rozmarin, salvie, muşeţel, ghimbir;
● împotriva părului gras – ulei de levănţică, chiparos, salvie, melisă, bergamot, eucalipt, pin, lămâie, cimbru;
● împotriva pielii uscate a capului – ulei de salvie, muşcată, levănţică, ylang-ylang, pelin;
● împotriva mătreţei – ulei de busuioc, rozmarin, patchouli, eucalipt, mentă, chiparos.
Folosind cu regularitate uleiurile eterice, veţi observa cum părul dumneavoastră va deveni mai sănătos, frumos, neted şi cu un aspect lucios.
Fără răceală, tuse şi nas înfundat
Din păcate, din cauza răcirii vremii, ne ciocnim tot mai des cu simptomele răcelii: durere în gât, nas înfundat, tuse ş.a. Anumite uleiuri eterice, folosite în această perioadă, pot nu doar să minimizeze simptomele neplăcute ale răcelii, ci şi să reducă riscul apariţiei unor complicaţii. Perfecte sunt uleiurile de levănţică, arbore de ceai, eucalipt, mentă, rozmarin, pin, ienupăr, nayoli.
Cea mai eficientă metodă de folosire a acestora este prin inhalaţii. Inhalaţiile cu abur se pot face atât prin folosirea unor aparate speciale, cât şi în condiţii casnice, deasupra unui vas cu apă fiartă, acoperindu-vă capul cu un prosop. Inhalaţia cu uleiuri eterice combină mai multe avantaje: reduce iritarea mucoasei nasului şi gâtului, distruge bacteriile şi contribuie la eliberarea flegmei (secreţiei căilor respiratorii eliberate prin tuse).
Elena Sărăteanu
Timpul Suplimentul Femeia
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!