CSI / RusiaJustiție

”Spălătorie rusească”: Fugarul Platon a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, în Rusia

Controversatul om de afaceri, fugarul Veaceslav Platon a fost condamnat la 20 de ani de închisoare cu regim strict, de un tribunal din Moscova, scrie agenția TASS. Potrivit sursei citate, Platon a fost găsit vinovat de retragerea ilegală de fonduri în valută străină din Federația Rusă în valoare de peste 126 de miliarde de ruble. Cazul a fost judecat în lipsa lui Platon, aflat în urmărire internațională, scrie Newsmaker.

Potrivit sursei citate, Veaceslav Platon a fost amendat cu 2,5 milioane ruble. De asemenea, instanța a dispus confiscarea proprietăților pe numele lui Platon, în beneficiul statului.

Organele de drept de la Moscova au constatat că, în luna iunie 2013, la Moscova și Chișinău, Platon, împreună cu fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc și Alexander Korkin, au creat o comunitate criminală pentru a înființa ilegal retrage fonduri în valută străină din Rusia. Din iunie 2013, până în mai 2014, aceștia ar fi au efectuat tranzacții valutare de fonduri în valută străină din conturile corespondente ale băncilor rusești în conturile bancare ale unui nerezident al unei bănci comerciale din Moldova. În același timp, instituțiilor de creditare ruse, cu atribuțiile unui agent de control valutar, li s-ar fi furnizat documente care conțineau informații în mod deliberat nesigure despre motivele și scopurile transferurilor. Valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 126 de miliarde de ruble.

Menționăm că „Laundromat” este cea mai mare operațiune de spălare a banilor prin băncile din Republica Moldova. În cadrul schemei „Laundromat”, din 2010 până în 2013, au fost spălați cel puțin 22 de miliarde de dolari, bani retrași din băncile Federației Ruse. În 2016, în Moldova au fost deschise dosare penale împotriva a 15 judecători care au luat decizii cu privire la așa-numita „spălătorie rusească”. Victor Orîndaș a fost singurul care a reușit să părăsească Moldova înainte de a fi reținut.

În septembrie 2020, Procuratura Anticorupție (PA) a renunțat la acuzațiile împotriva a 13 din 15 judecători acuzați de spălare de bani. Cauzele penale ale judecătorilor au fost clasate din cauza faptului că aceștia nu au găsit componența de infracțiune în acțiunile lor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Ba , daca i-a lasat doar pe rusi cu mana la burta ,ar trebui premiati.
    Avea balta ruseasca suficient peste furat de la altii !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *