Actualitate

Spațiul locuit de români, lovit de un val de aer tropical în toiul iernii. Cât cresc temperaturile, unde sunt anunțate ninsori

Vremea va continua să fie închisă și se vor semna ploi slabe, dar de marți situația se schimbă. De pe o zi pe alta, se încălzește semnificativ. Temperaturile neobișnuite sunt aduse de un val de aer tropical.

“De marți până joi inclusiv, așteptăm maxime mai apropiate de ce ar trebui să avem la începutul primăverii, nu la jumătatea lunii ianuarie.

Maximele despre care vorbesc se vor încadra, probabil, marți între 7 și 17 grade, miercuri și joi între 11 și 20 de grade pe partea de sud a țării.

De așteptat și la București maxime, miercuri și joi, în jurul a 19 grade, temperaturi cu mult mai ridicate decât ce ar trebui să avem în această perioadă. 

De altfel, nopțile din săptămâna viitoare vor avea și ele temperaturi foarte ridicate, care ar trebui să fie, de fapt, maximele acestei perioade. Deci, o vreme deosebit de caldă“, a spus Florinela Georgescu, director în ANM.

Maxime de 11 grade Celsius luni, 16 ianuarie

Luni, 16 ianuarie, în ţară, valorile termice se vor situa peste cele obişnuite în această perioadă. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra între 2 şi 11 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între minus 2 şi 8 grade Celsius. Înnorările se vor extinde în toate regiunile începând din cele vestice, va ploua izolat moderat cantitativ şi vor fi posibile descărcări electrice în jumătatea vestică a teritoriului şi doar pe arii restrânse în rest.

În zona montană vor fi precipitaţii mixte, dar la altitudini mari va ninge. Izolat vor fi condiţii de polei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în special noaptea, susţinute în zona montană, cu precădere în Carpaţii Meridionali unde se vor depăşi 100 km/h, dar local şi la cote mai reduse şi în vestul, centrul şi estul teritoriului. Îndeosebi dimineaţa, în regiunile extracarpatice pe spaţii mici va fi ceaţă.

ÎnBucureşti, valorile termice, îndeosebi cele nocturne, vor fi în creştere faţă de intervalul precedent şi astfel, temperatura maximă va fi cuprinsă între 8 și 10 grade Celsius, iar cea minimă va fi cuprinsă între 1 și 3 grade Celsius. Cerul va avea înnorări, dar condiţiile pentru ploaie slabă sau burniţă vor fi reduse. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Dimineaţa vor fi condiţii de ceaţă.

Prognoza ANM pentru următoarele 4 săptămâni

Săptămâna 16.01.2023 – 23.01.2023

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sud-estice.

Cu excepția regiunilor estice și sud-estice, unde cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele nornale, regimul pluviometric va fi excedentar, mai ales în zona Carpaților Meridionali.

Săptămâna 23.01.2023 – 30.01.2023

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Cantitățile de precipitații vor fi local deficitare la munte, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval.

Săptămâna 30.01.2023 – 06.02.2023

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, în toate regiunile.

Săptămâna 06.02.2023 – 13.02.2023

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *