Sănătate

Specialiștii trag un semnal de alarmă: Consumul de alcool și tutun, în creștere în rândul persoanelor cu tulburări mintale

Peste 450 de milioane de oameni suferă de tulburări de sănătate mintală la nivel global. Neglijarea sănătății mintale poate avea un impact devastator asupra calității vieții, inclusiv pierderea locului de muncă, izolare socială și riscul crescut de suicid. Un lucru alarmant este că persoanele care suferă de tulburări mintale sunt mai predispuse la consumul de alcool, tutun și droguri, ceea ce amplifică riscurile pentru sănătatea mintală. În Republica Moldova, aproape 242 000 de persoane au accesat cel puțin o dată, pe parcursul anului 2022, serviciile acordate de centrele comunitare de sănătate mintală.

În perioada 12-15 octombrie a avut loc Congresul: „Împreună pentru Sănătatea Mintală: Trauma și Prețul Său pentru Umanitate”. În cadrul acestui eveniment, experții din diferite țări au discutat problemele legate de sănătatea mintală, în special în regiunea Europei de Est.

„În Georgia, cel puțin 5% din populație se confruntă cu tulburări grave de sănătate mintală. De asemenea, se constată un consum semnificativ de substanțe, cum ar fi alcool, tutun, cannabis și alte droguri, în special la bărbați. Această tendință subliniază importanța educației și a programelor de reducere a riscurilor pentru a proteja sănătatea și bunăstarea populației. În vederea abordării eficiente a acestor provocări, ne concentrăm asupra diversificării serviciilor oferite, adaptându-le la nevoile actuale, dezvoltând planuri individuale de tratament și extinzând infrastructura medicală, inclusiv facilitățile de internare”, a declarat Eka Chkonia, director clinic la Centrul de Sănătate Mintală din Tbilisi, Georgia.

„Sănătatea mintală și dependența au devenit îngrijorări crescânde la nivel global, inclusiv în Serbia. Tulburările legate de consumul de substanțe, inclusiv cele legate de alcool, tutun și droguri ilicite reprezintă o problemă de sănătate publică. Dependențele comportamentale, cum ar fi utilizarea internetului și jocurile, au fost recunoscute ca fiind îngrijorătoare, în special printre tineri și adulți, în mare parte din cauza creșterii utilizării tehnologiei digitale la nivel global”, afirmă Igor Pantic, doctor în științe, Universitatea din Belgrad, Serbia.

În Republica Moldova se înregistrează o rată destul de înaltă a incidenței și prevalenței prin tulburări mintale și comportament, fiind alarmantă la copii și adolescenți. În 2022, 78 de mii de persoane erau afectate, dintre care aproximativ 10 mii sunt copii.

„Societatea și guvernul pot ajuta persoanele cu afecțiuni de sănătate mintală prin combaterea stigmatizării și discriminării, promovând conștientizarea și educația în comunitate, facilitând accesul la tratament și servicii de sănătate mintală și promovând oportunități egale în educație și angajare”, a menționat Jana Chihai, șefa catedrei de Sănătatea Mintală din cadrul USMF „Nicolae Testemițanu”.

Pacienții cu tulburări mintale au adesea dificultăți în a refuza consumul de alcool, abuzul de medicamente sau renunțarea la fumat. Aceste condiții sunt numite tulburări duale și sunt stigmatizate într-o mare măsură: 63,2% din populația adultă a Republicii Moldova consumă alcool, iar 27,6% din populație fumează.

„O persoană care este depresivă sau anxioasă ar putea găsi „alinarea” în consum de droguri tutun, alcool, canabis, consumul de substanțe psihoactive devenind soluție la problema inițială („rezolvând” astfel o serie de simptome ale depresiei sau tulburării anxioase). Similară este și varianta inversă, o persoană care a devenit dependentă de o substanță

psihoactivă – alcool, tutun, canabis sau de o activitate precum lucru sau jocuri online,  ar putea dezvolta ulterior depresie, tulburări anxioase, etc.”, a declarat Grigore Garaz, psihiatru-psihoterapeut.

„Pentru a aborda problema consumului de alcool și cea a fumatului în rândul populației, este crucial să promovăm programe eficiente de prevenție și educație. Accentul ar trebui să fie pus pe conștientizarea riscurilor asociate consumului de substanțe și oferirea de suport adecvat pentru tratarea tulburărilor duale”, a precizat șefa catedrei Sănătatea Mintală din cadrul USMF „Nicolae Testemițanu”.

Țările dezvoltate, cum ar fi Suedia, Norvegia și Noua Zeelandă, oferă ajutor pacienților cu tulburări duale prin măsuri de prevenire terțiară, precum strategiile de reducere a riscurilor și trecerea la produse mai puțin nocive, obținând rezultate pozitive.

„Implementarea măsurilor de prevenție terțiară, precum strategiile de reducere a riscurilor și tranziția către produse mai puțin nocive, poate contribui semnificativ la reducerea tulburărilor de sănătate mintală și a dependențelor. Exemplele pozitive din țări dezvoltate ar trebui să servească drept inspirație pentru inițiative similare la nivel național”, a mai menționat Jana Chihai.

În Republica Moldova a fost lansat proiectul „Mensana”,care sprijină și consolidează 40 de centre comunitare de sănătate mintală, oferă consiliere, terapie, intervenție în crize, programe de reabilitare și sprijin social.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *