Cultură

Spiru Haret, comemorat la Chișinău

La eveniment au participat Excelența Sa Marius Lazurca, ambasadorul României în R. Moldova, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, scriitorul și ziaristul Constantin Tănase, președinta Societății „Limba Noastră cea Română”, Valentina Butnaru. Festivitatea a demarat cu un program de colinde interpretate de ansamblul folcloric al liceului, condus de Valentina Osoianu.

În luările de cuvânt, oaspeții au subliniat înaltul rol pe care l-a avut savantul și ministrul Spiru Haret în epoca sa, dar și puternica înrâurire pe care o are până acum în domeniul educației, fiind un reformator care a privit nu doar în ziua de mâine a țării, ci în viitorul ei de peste decenii. În adresarea către elevii prezenți în sală, Excelența Sa Marius Lazurca i-a chemat să conștientizeze cât mai profund rostul activității lor zilnice și să împlinească dezideartul lui Spiru Haret de a deveni cetățeni activi ai patriei.

Arcadie Suceveanu a remarcat frumusețea colindelor, miracolul lor intraductibil și a spus că omagierea lui Spiru Haret se topește într-un pitoresc pre-Crăciun îmbălsămat de tradițiile naționale, pe care le aprecia atât de mult și le dorea promovate pe scară largă Omul școlii.

Emoționantă până la cutremur a fost evoluția naistului Vasile Iovu, artist al poporului, care a cântat de drag de țară și de pământeni și de dragul elevilor de la „Spiru Haret”. La finalul festivității de deschidere, Dan Mocanu, președintele Consiliului elevilor, a subliniat că la „Spiru Haret” elevii au multe posibilități de afirmare și că e important că acestea sunt de natură democratică și angajantă.

În cea de-a doua zi a avut loc o sesiune de comunicări moderată de către directorul liceului, Victor Ambroci.

În ultima zi, membrii clubului de lectură sub conducerea profesoarei de română Mariana Jitari au prezentat spectacolul poetic Sus inima, români sau Adevărul despre țara mea. Spectacolul a conținut fragmente din opera lui Spiru Haret, Mihai Eminescu, Arcadie Suceveanu, Vasile Romanciuc, Gabriel Liiceanu, Ștefan Baciu, iar măiestria recitării a fost înalt apreciată de Constantin Tănase, directorul cotidianului TIMPUL, prezent la spectacol.

Activitățile au culminat cu Imnul Sus inima, români!, pe versurile lui George Coșbuc și muzica lui George Enescu, poem pe care poetul Coșbuc l-a scris la rugămintea lui Spiru Haret.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *