Economie

„State prietene” / Moscova amenință R. Moldova și recomandă impunerea unor restricții la produsele moldovenești

Rosselhoznadzor avertizează despre posibila impunere a unor noi restricții la importul produselor agricole moldovenești. De data asta, instrumentul de șantaj economic al Moscovei și-a exprimat ”îngrijorarea față de cazurile tot mai frecvente de detectare în țările Uniunii Economice Euroasiatice a obiectelor de carantină în produsele de natură vegetală din R. Moldova”, transmite propaganda kremlinului prin ria.ru.

Rosselhoznadzor a subliniat că, deși a transmis o notă de serviciu prin care a recomandat luarea în considerare a unei posibile introducere a restricțiilor temporare de import, aprovizionarea cu produse agricole moldovenești ”contaminate” continuă. Potrivit agenției, numai în luna iulie au fost înregistrate 13 cazuri de depistare a cinci tipuri de obiecte de carantină pentru țările Uniunii Economice Euroasiatice.

În total, Rosselhoznadzor pretinde că ”a depistat” în 2021 și 2022 93 de fapte de detectare a 11 tipuri de obiecte de carantină în produse vegetale care au venit din R. Moldova pe teritoriul Rusiei.

TIMPUL amintește că Moscova a creat o listă cu state neprietenoase, pe care o actualizează periodică. Lista cuprinsă într-un decret al Consiliului de Miniştri al Rusiei include toate ţările Uniunii Europene, Australia, Marea Britanie, Islanda, Canada, Liechtenstein, Monaco, Noua Zeelanda, Norvegia,
Coreea de Sud, San Marino, Singapore, SUA, Taiwan, Ucraina, Muntenegru, Elveţia şi Japonia.

În listă nu a fost inclusă R. Moldova, care pretinde că își păstrează neutralitatea față de conflictul Rusia -Ucraina, Uniunea Europeană, SUA.

Totodată, R. Moldova menține relații apropiate de Federația Rusă în cadrul CSI.

Comunitatea Statelor Independente este constituită pe baza mai multor principii ca:

recunoașterea reciprocă și respectarea suveranității statelor-membre
egalitatea în drepturi
neamestecul în treburile interne
renunțarea la aplicarea forței.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *