Stati îi cere lui Voronin 1,5 mlrd. USD
Vicepreşedintele comercial al ASCOM Group, Artur Lungu, şi purtătorul de cuvânt al companiei, Vitalie Diaconu, au readus în atenţia opiniei publice detaliile implicării scandaloase a lui V. Voronin în afacerile cu petrol ale grupului, din Kazahstan, despre care TIMPUL a scris acum o săptămână şi ceva în articolul „Anatol Stati sparge tăcerea” (vezi www.timpul.md/articol/anatol-stati-sparge-tacerea-12920.html). Anatol Stati a dezvăluit conţinutul unei scrisori neoficiale, din 6 octombrie 2008, prin care Voronin îl atenţiona pe omologul său kazah, Nursultan Nazarbaiev, despre pretinse „pericole” şi „probleme” pe care le-ar putea crea omul de afaceri Anatol Stati şi companiile sale petroliere în Kazahstan. Între altele, Voronin îl învinuia pe Anatol Stati de tăinuirea veniturilor şi spălarea banilor în zone off-shore, dar nu numai. „Stati face business pe sânge şi aduce prejudicii enorme imaginii şi autorităţii internaţionale a ţării în care activează şi a ţării din care provine”, „pune la cale şi finanţează acţiuni propagandistice, finanţează într-o formă netransparentă formaţiuni politice aflate în opoziţie faţă de Puterea actuală”, i se plângea liderul comuniştilor preşedintelui kazah.
Reprezentanţii ASCOM Group susţin că anume ca urmare a acestei scrisori defăimătoare a lui Voronin, autorităţile kazahe au iniţiat controale severe la companiile lui Stati din Kazahstan. „Au fost deschise dosare penale şi administrative, blocate conturi, sechestrate şi confiscate bunuri, inclusiv imobile, mijloace băneşti, conducte, terenuri pe care sunt amplasate sonde şi rezervoare de ţiţei, unităţi de transport etc. În final, activitatea companiilor „Tolkynneftegaz” şi „Kazpolmunay” a fost sistată, iar conducătorii acestora, cetăţeni ai RM, arestaţi”, a menţionat purtătorul de cuvânt al ASCOM Group, V. Diaconu.
Poliţia fiscală din Kazahstan pretinde, pe cale judiciară, în favoarea statului kazah, aproape un miliard de dolari, profit pe care cele două companii l-ar fi obţinut în urma „activităţii ilegale de antreprenoriat, folosind fără licenţă conductele magistrale”. Şi asta după ce autorităţile kazahe au modificat în mod arbitrar, susţin reprezentanţii ASCOM, unele prevederi contractuale, recalificând conductele de infrastructură ale „Tolkynneftegaz” şi „Kazpolmunay” în „conducte magistrale”. Totodată, cele două companii au fost impuse, contrar legislaţiei, cu sarcini fiscale suplimentare şi penalităţi adiţionale. Mai mult, directorul general al „Kazpolmunay”, Sergiu Corneguţă, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu confiscarea averii. Sentinţa nu este definitivă şi va fi atacată cu recurs, au menţionat reprezentanţii ASCOM, care au precizat că în privinţa altor trei manageri dosarele intentate de instanţele kazahe au fost suspendate. Totodată, un şir de dosare intentate companiilor încă mai sunt pe rol în Kazahstan.
ASCOM Group a calculat că, în total, în urma acţiunilor „represive”, ce au urmat după scrisoarea lui Vladimir Voronin din 6 octombrie 2008, lui Anatol Stati şi companiilor acestuia din Kazahstan i-au fost aduse prejudicii de 1,55 mlrd. USD.
Dar asta nu e tot. Reprezentanţii ASCOM susţin că un prejudiciu şi mai mare – 1,657 mlrd. USD – a fost adus de fosta guvernare, în frunte cu Voronin, statului R. Moldova şi cetăţenilor ei. Şi asta pentru că ar fi zădărnicit intenţia ASCOM Group de a asigura RM cu gaze naturale din Kazahstan la un preţ de 76 USD pentru o mie de metri cubi. „Prin aceasta a fost subminată securitatea energetică şi naţională a statului, RM fiind obligată să cumpere în continuare gaze naturale la preţuri mult mai mari de la monopolistul rus „Gazprom”, au menţionat reprezentanţii ASCOM.
La 17 martie 2010, Anatol Stati a sesizat Procuratura Generală asupra „ilegalităţilor ex-preşedintelui V. Voronin”, solicitând tragerea la răspundere penală a acestuia şi obligarea la plata prejudiciilor cauzate. La 23 aprilie 2010, Procuratura Generală a pornit o cauză penală pe faptul depăşirii atribuţiilor de serviciu de către foşti factori de decizie şi de conducere din RM, în care figurează şi numele lui V. Voronin. La 30 aprilie 2010, dosarul a fost transmis la Procuratura Anticorupţie. Dacă va fi găsit vinovat, fostul şef al statului riscă până la zece ani privaţiune de libertate. Potrivit vicepreşedintelui comercial al ASCOM Group, Artur Lungu, Anatol Stati nu a apelat la persoane din actuala conducere a RM pentru a avea susţinere în organele de drept din ţară sau pentru a interveni pe lângă autorităţile din Kazahstan. „Sperăm să ni se facă dreptate, în caz contrar, după epuizarea căilor de atac naţionale în RM şi Kazahstan, suntem dispuşi să ne adresăm în arbitrajul economic internaţional”, a spus Artur Lungu.
Vladimir Voronin nu a putut fi găsit pentru a comenta acuzaţiile care i se aduc. Potrivit secretarului general al PCRM, Iurie Muntean, citat de ŞtireaZilei.md, liderul comuniştilor este plecat din ţară şi va reveni peste zece zile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!