Statul face economii pe seama copiilor din internate
De asemenea condiţii beneficiază cei 165 de copii cu boli psihoneurologice de la Gimnaziul-internat de tip sanatorial din Drochia. Iar deoarece sursele financiare par să fie limitate, şi durata tratamentului este scurtată.
Aceasta este concluzia avocatului parlamentar pentru drepturile copilului, Tamara Plămădeală, care a efectuat la începutul săptămânii, împreună cu reprezentanta UNICEF în Moldova, Alexandra Yuster, o vizită de monitorizare la Gimnaziul-internat din Drochia. „La Drochia, ca şi la internatul de tip sanatorial din satul Cinişeuţi, am constatat că tratamentul nu se face trei luni, conform regulamentului, ci numai o lună de zile. Iar medicamentele utilizate sunt cele mai ieftine, ceea ce nu este bine pentru copii”, a menţionat Tamara Plămădeală. Ea crede că majoritatea copiilor din familiile social-vulnerabile sau din medii degradante ar trebui să beneficieze de investigaţii medicale mai complexe, pentru identificarea unor posibile boli. „…Iar după plecarea lor din internat este necesar să ne asigurăm că tratamentul nu va fi întrerupt, în caz contrar – nu va avea efect. Autorităţile locale ar trebui să asigure accesul la tratament pentru aceşti copii din familii defavorizate”, subliniază Plămădeală.
Totodată, reprezentanta UNICEF în Moldova s-a arătat nedumerită de motivele pentru care aceşti copii sunt plasaţi într-un internat. „Pentru foarte mulţi copii, mai ales cei mici, diagnoza nu este clară. Noi avem nevoie de o abordare individuală de îngrijire a copilului”, susţine Alexandra Yuster. Ea consideră că internatul ar putea fi transformat, astfel încât de serviciile lui să beneficieze un număr cât mai mare de copii, care nu neapărat ar trebui să şi locuiască acolo. „În prezent, circa 60 de copii din Drochia, care locuiesc acasă împreună cu familiile lor, învaţă şi beneficiază de tratament la internat, iar această practică ar putea fi multiplicată”, conchide reprezentanta UNICEF în Moldova.
Potrivit administraţiei gimnaziului-internat, anual, pentru procurarea medicamentelor se alocă 47 de mii de lei. „Suntem limitaţi de sursele financiare existente, de aceea suntem nevoiţi să luăm preparatele reieşind din maladiile existente la copii. Pentru cele mai grave procurăm medicamente mai scumpe, pentru boli mai puţin grave – mai ieftine. Aici sunt copii din familii sărace, cu diverse afecţiuni – tulburări de comportament, enurezis nocturn; 103 copii au cerebrostenie, care se manifestă prin supraoboseală, cefalee, vertije, tulburări de personalitate, dromomanie”, menţionează Lilia Mocanu, medic-psihiatru al internatului. Am întrebat-o cam cât se cheltuieşte anual pentru tratarea fiecărui copil, dar ni s-a sugerat să calculăm individual – prin împărţirea sumei totale la numărul de copii şi la numărul de cure de tratament efectuate anual (două). Am efectuat calculul şi am constatat că fiecare cură de tratament pentru un copil cu boli psihoneurologice de la Gimnaziul-internat din Drochia costă circa… 142 lei, în funcţie de gravitatea bolii.
La rândul ei, Galina Chistrea, directorul adjunct pentru instruire, de meserie psiholog, spune că, deşi ar dori ca la internat copiii să beneficieze de cele mai bune condiţii şi după o perioadă de doi ani să plece de aici complet trataţi, „din lipsă de bani, nu putem face asta. Bugetul anual al instituţiei este de 6,5 mln. lei, dar până în prezent am primit doar a treia parte din sumă”. Întrebată fiind dacă ar trebui reformată instituţia, Galina Chistrea a declarat: „Trebuie renovate asemenea internate, reutilate. Moldova are nevoie de măcar un sanatoriu pentru copiii cu boli psihoneurologice, pentru că numărul acestor maladii creşte”. În acelaşi timp, ea recunoaşte că în ultimii ani numărul copiilor de la internat a scăzut simţitor.
Ministerul Educaţiei nu a comentat deocamdată situaţia, însă a anunţat că o va analiza după ce avocatul parlamentar al copilului va prezenta o adresare oficială.
În Republica Moldova există trei instituţii de tip sanatorial: în oraşul Drochia, la Cineşeuţi, Rezina şi la Ivancea, Orhei. La sfârşitul anului 2011 în toate cele trei şcoli-internat erau plasaţi 451 de copii.
Ion Corovai, directorul Şcolii-internat de tip sanatorial din Cinişeuţi, Rezina
La noi se face cursul de tratament pentru anul de studii atât cât este recomandat de medici. Medicamente ne ajung, cât ne dă ministerul – atât avem. Dacă înainte aveam şi o rezervă de medicamente, acum aceasta este minimă. Anual primim circa 4 mln. de lei din buget, din care pentru medicamente se alocă circa 50 mii lei. În prezent avem 130 de copii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!