Statul vrea să recalculeze pensiile de 45 euro
Celor care deja le-a fost stabilit dreptul la pensie statul nu le poate lua această pensie, însă poate să intervină pentru ca pe viitor să existe echitate socială. Una din acţiunile în acest sens ar fi reforma parametrică în formula de calcul a pensiei, a declarat ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Ruxanda Glavan, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă,.
„Omul, când iese la pensie, i se calculează ce salariu a avut în 2000 şi din acesta se calculează pensia. Or, noi considerăm că aceasta nu este corect şi avem deja un proiect de lege pentru a actualiza aceste venituri, să le indexăm la creşterea salariilor. Şi atunci omul va simţi că este o echitate în atitudinea statului faţă de el. A doua acţiune ar fi micşorarea costului unui an de cotizare”, a spus ministrul muncii.
În prezent pensia minimă este 798 de lei, iar cea mai mare pensie e de 32 de mii de lei.„Pensia medie pe ţară în 2014 a constituit 1117 lei. Da, recunoaştem că este mai mică decât minimul de existenţă pentru pensionari şi vreau să vă spun că în acest context în 2015 în proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale este prevăzută menţinerea suplimentului la pensie. Adică, toţi pensionarii care au pensia mai mică de 1500 de lei în continuare vor beneficia de acei 100, 120 sau 180 de lei ajutor. Şi partea cea mai importantă este că vom purcede la implementarea unei noi metode de distribuţie a acestui supliment, pentru ca pensionarul care primeşte pensia la poştă tot atunci, în acel moment, să primească şi suplimentul, să nu fie nevoie să aştepte reprezentantul instituţiei financiare sau să se adreseze la ea”, a adăugat Ruxanda Glavan.
Ministrul s-a referit şi la recomandările a mai mulţi experţi internaţionali de majorare a vârstei de pensionare pentru femei până la vârsta de pensionare pentru bărbaţi. Ruxanda Glavan spune că deocamdată nu este preconizată nicio acţiune în acest sens, pe două motive. Unul, în Republica Moldova speranţa de viaţă a unei femei este cu şapte ani mai mică decât în Europa. Şi doi, calculele arată că această acţiune ar aduce o economie anuală la bugetul asigurărilor sociale de 45 de milioane de lei, ceea ce este irelevant în condiţiile în care deficitul acestui buget constituie 1,2 miliarde de lei.
sursa: ipn.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!