Moldova

Stepaniuc, Beșleagă, Dubrovschi, Țâcu, Nantoi și Nazaria despre “TESTUL STATALITĂȚII”

Care ar putea fi eventualele întrebări pe care Dodon le va include în test şi în general cât de legitim este un astfel de test? E vorba de produsul original al gândirii socialiştilor din R. Moldova sau asemenea testări se practică şi prin alte ţări? Încercăm să răspundem la aceste întrebări împreună cu invitaţii noştri de astăzi – politicieni, oameni de cultură, istorici. Unii dintre ei sunt cunoscuţi şi în calitate de „statalişti”.
Tatiana Corai

Victor Stepaniuc, Partidul Popular Socialist


Testul de statalitate e o idee deşănţată

Testul statalităţii este o lozincă, nu mai mult. Acei care au utilizat termenul ar trebui să-şi asume responsabilitatea şi să lămurească ce au avut în vedere, fiindcă eu nu prea înţeleg. Există nişte simboluri naţionale, statale pe care le are fiecare popor – ce nume poartă poporul, ţara, ce repere istorice are. Dar să vorbeşti despre un test de statalitate astăzi, într-o lume cosmopolită, este foarte greu. Da, credinţa în acest stat, respectul pentru valorile lui, pentru perspectivele lui, ideea modernizării statului constituie valori care îl caracterizează pe un bun cetăţean, pe un patriot. Şi în acest sens, liderii noştri politici, mai ales acei care ne guvernează, ar trebui să fie model. Dacă se are în vedere aceasta, eu aş saluta un asemenea test. Dar dacă se au în vedere nişte lucruri mărunte – câte cetăţenii are, cum numeşte limba de stat, se consideră sau nu se consideră moldovean? – asta nu are o importanţă prea mare. Prioritară trebuie să fie cetatea unică, R. Moldova, indiferent de provenienţa etnică. Ca să nu mai spun că este absolut inutil să vorbeşti despre un test de statalitate în raport cu Nicolae Timofti, care are o biografie, este lider în profesia sa şi acest lucru ar trebui apreciat. Probabil că Dodon are în vedere electoratul său de perspectivă. Pe acest electorat, trebuie să recunoaştem, stă şi Partidul Comuniştilor, şi partidul lui Dodon, şi partidul nostru, Partidul Popular Socialist. Noi toţi putem vorbi de statalitate, dar haideţi să privim lucrurile în plan modern, contemporan. Testul de statalitate mi se pare o idee deşănţată.

Vladimir Beşleagă, scriitor


Aiureală şi demagogie politică

Testul statalităţii?! Da’ ce-i asta? Sunt sigur că nici Dodon nu ştie. Se face test la imunitate, de paternitate, dar de statalitate nu am auzit. Eu cred că atunci când un lucru este foarte confuz, atunci se pun accente asupra lui ca să se vadă că el există. Statul acesta este artificial, el nu a fost gândit de poporul nostru, ci de cei din afară, din imperiul ţarist, apoi din cel sovietic. Este artificial pentru că nu are bază firească precum au toate statele. Nemţii s-au unit într-un stat pentru că erau nemţi şi aveau o cultură şi o conştiinţă, deşi erau divizaţi; italienii la fel. Faptul că este un stat artificial se vede şi în decursul ultimilor 20 de ani, pentru că el nu poate să se constituie, să se aşeze, să se stabilizeze, să se înţeleagă ceva din el. Testul lui Dodon este unul politico-demagogic. Cum poţi să întrebi pe cineva dacă este statalist sau nestatalist, de ce trebuie să împarţi oamenii în astfel de categorii? Este o ficţiune, o aiureală, demagogie politică.

Anatol Dubrovschi, politolog, istoric


Aşa e tactica politicianului

Cred că Dodon are anumite dubii şi vrea să se convingă dacă greşeşte sau nu. Nimic rău în asta nu-i. Are şi el partidul lui şi porneşte de la anumite interese pe care le formulează în faţa electoratului său sau vrea să câştige un anumit electorat. Aşa e tactica politicianului. Politica este o artă, la fel cum nu fiecare poate fi pictor, actor, scriitor, aşa şi în politică, trebuie să fii abil, ca sa reuşeşti. Pentru RM, dat fiind că nu sunt anumite tradiţii de patriotism faţă de acest teritoriu, când societatea e atât de coruptă, este justificat un asemenea test. În ţările apusene cu tradiţii democratice dezvoltate problema aceasta nu se pune, e clar de la sine, dar într-o ţară, care timp de 20 de ani se chinuieşte să nască democraţia şi nu reuşeşte, un aşa test nu intră în contradicţie cu normele morale ale societăţii.

Octavian Ţacu, istoric


Dodon are o misiune

Testul statalităţii nu este un moft al lui Dodon, dar o misiune care i s-a dat. În viziunea lui Dodon, acest test înseamnă: eşti român ori eşti moldovean, vorbeşti moldoveneşte sau româneşte? Atunci când apar asemenea întrebări şi se pune problema statalităţii, a moldovenismului în general, este clar că sunt reprezentate interesele Federaţiei Ruse, care este generatoarea moldovenismului şi continuatoarea lui, în ideea de a îndepărta R. Moldova de România şi, în principiu, de Uniunea Europeană. Cam asta înseamnă în viziunea lui Igor Dodon testul de statalitate. De fapt, este un pretext de a nu alege preşedintele. Cum se identifică – moldovean sau român, în ce limbă vorbeşte – moldovenească sau română, unde vede viitorul RM – cu Rusia sau cu România? – cam astea ar fi întrebările din test. E o aberaţie, dar asta se întâmplă doar într-o ţară în care nu ştim cine suntem, unde mergem şi ce limbă vorbim, într-o ţară a jumătăţilor de măsură. Dar este şi un truc electoral al lui Igor Dodon de a-şi defini un segment de electorat, despre care el crede că l-ar vota în cazul în care s-ar declara apărător al statalităţii. Dacă alegerea preşedintelui se va face în funcţie de răspunsurile sale la un astfel de test, cred că e un nonsens să alegi un asemenea preşedinte.

Oazu Nantoi, analist politic


De ce stataliştii nu simt „baioneta rusească în fund”?

Testul statalităţii? Dar cine sunt judecătorii? Este evident că proiectul statalităţii RM este un proiect artificial. Dacă în Ţările Baltice ideea de restabilire a statalităţilor antebelice a consolidat populaţia, statalitatea RM este un cadou nemeritat. Imediat după declararea suveranităţii, o parte romantică a început să viseze la unire, altă parte, mult mai agresivă şi consolidată, era gata să lupte până la moarte pentru păstrarea URSS-ului, iar majoritatea, pasivă şi docilă, un produs al sistemului sovietic, contaminată de românofobie, se temea de unirea cu România şi privea statalitatea Moldovei drept răul cel mai mic, deoarece URSS oricum se destrămase. Iată întreaga poveste a statalităţii RM. După aceasta, toate prostituatele politice au început să manipuleze diferite segmente din societate. În mod special, mă amuză luptătorii pentru statalitatea RM, care deloc nu simt „baioneta rusească în fund”. Şi încă un fenomen moldovenesc: dacă ne amintim, în fiecare campanie electorală se găsea cineva care trăgea o fugă la Moscova cu două zile înainte de scrutin şi se prezenta în faţa camerelor de luat vederi, fie alături de Elţin, fie de Putin. Şi mesajul era foarte clar: „Paţani, aista îi al nostru, votaţi-l!”. Iată aceştia sunt de regulă stataliştii în R. Moldova. Testul lui Dodon este un scenariu destul de dezgustător. Târfele politice încearcă să se dea drept cineva virgin, dar nu le reuşeşte şi rămâne de văzut ce va fi.

Sergiu Nazaria, istoric, politolog




„Dacă votează candidatul AIE, Dodon devine cadavru politic”

Nu ştiu ce are în vedere Dodon prin acest test, dar pentru mine preşedintele este garantul Constituţiei şi al statului. Şi lucrul acesta trebuie să fie principal, nu pur şi simplu că o dat el jurământul. Preşedintele trebuie să fie stâlpul statului, deci trebuie testate convingerile lui. Eu de exemplu nu-mi închipui că cineva care vine în fruntea Rusiei, a Statelor Unite ori a altui stat începe să cedeze careva teritorii statelor vecine. Dar la noi sunt aşa oameni, care consideră că statul acesta e în plus, e o greşeală a istoriei. Deci, omul care vine în fruntea ţării trebuie să fie convins că statul acesta este necesar, legitim, legal. Eu cred că Dodon vrea să vadă cum gândeşte omul acesta, cum apreciază unele lucruri, probabil că vor să examineze trecutul lui, cum s-a manifestat dumnealui în cutare sau cutare situaţie. Eu aşa îmi închipui… Prin test eu nu înţeleg nişte răspunsuri formale la întrebări, dar în ce măsură persoana respectivă s-a manifestat ca patriot al ţării. Să nu uitam că preşedintele este comandantul suprem al forţelor armate. Dar părerea mea este că Dodon va ajunge cadavru politic, dacă va vota candidatura AIE. Pe de altă parte, dacă nu votează, el are şanse să nu treacă în viitorul Parlament. Dar poate şi să treacă…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *