Sănătate

Știința din spatele dependenței de alergare

Mulți oameni văd alergarea ca pe o activitate sănătoasă, dar unii medici spun acum că alergarea poate fi, de asemenea, dependentă. În timp ce acest lucru poate părea un șoc pentru unii, există de fapt o știință în spatele motivelor pentru care anumite persoane devin dependente de alergare. Să aruncăm o privire la știința din spatele dependenței de alergare și la ceea ce trebuie să știți.

Cum devine corpul nostru dependent de alergare

Atunci când alergăm sau facem exerciții fizice, corpul nostru eliberează endorfine, care sunt hormoni care ne fac să ne simțim bine. Această eliberare de endorfine ne oferă un sentiment imediat de plăcere atunci când ne atingem obiectivele sau pur și simplu facem exerciții fizice pentru perioade lungi de timp. Endorfinele reduc, de asemenea, stresul, luptă împotriva depresiei și ne dau mai multă energie – toate lucrurile care duc adesea la utilizarea continuă a activității.

La acest sentiment de euforie se adaugă dopamina, un alt hormon eliberat atunci când alergăm sau facem exerciții fizice, care ajută la reglarea sistemului de recompensă al creierului nostru. Dopamina joacă un rol în învățare și memorie, precum și în motivație – ambele elemente-cheie în dependență. Atunci când alergătorii își ating obiectivele sau trec linia de sosire după o cursă, ei experimentează un val intens de dopamină care întărește sentimentul pozitiv asociat cu alergarea. Acest lucru le întărește comportamentul și îi face mai predispuși să o facă din nou pentru a experimenta aceeași adrenalină din nou și din nou.
În cele din urmă, serotonina este un alt hormon eliberat de organism în timpul activităților fizice precum alergarea. Serotonina ajută la reglarea stării de spirit, a tiparelor de somn, a apetitului, a digestiei, a libidoului, a dorinței sexuale și multe altele – toate lucrurile care pot juca într-un ciclu de dependență dacă nu sunt reglementate corespunzător. Alergătorii pot deveni dependenți de serotonină pentru a fi fericiți sau chiar pentru a fi ușurați de depresie; dacă acest lucru se întâmplă, le poate fi greu să se elibereze de ciclul de dependență, deoarece retragerea serotoninei poate fi dificil de gestionat fără ajutor medical.

În cele din urmă, există mai multe explicații științifice pentru motivul pentru care unii alergători devin dependenți de alergare. Este important ca alergătorii să recunoască din timp aceste potențiale semne de avertizare, astfel încât să poată căuta ajutor, dacă este necesar, înainte de a fi prea târziu. În plus, în timp ce alergarea are multe beneficii minunate, există un astfel de lucru ca prea mult exercițiu – așa că asigurați-vă că faceți pauze din când în când!

Fie că sunteți la început cu alergarea sau că o faceți de ani de zile – cunoașterea științei din spatele motivelor dvs. nu va face decât să vă avantajeze conexiunea minte-corp pe termen lung!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *