Ultima oră

(ȘTIRE BOMBĂ) Percheziții în cazul BEM și Banca Socială. Descinderi la Ilan Shor acasă și la IPTEH. Shor merge la CNA. CÂND VA FI AUDIAT FILAT?

Update: Șeful Direcției urmărire penală a Centrului Național Anticorupție, Bogdan Zumbreanu, a anunțat că Ilan Shor are statut de bănuit în dosare deschise în cazul Băncii de Economii și Băncii Sociale. Omul de afaceri este bănuit că a semnat un contract prin care suma de 10 miliarde de lei a fost transferată de la BEM către Banca Socială, iar de acolo banii au fost îndreptaţi spre zonele offshore, unde li s-a pierdut urma.  Ilan Shor are interdicţia de a părăsi ţara şi urmează să se prezinte la organele de anchetă ori de câte ori va fi solicitat. Dacă va fi găsit vinovat, riscă închisoare până la 7 ani.

Update: După o audiere de câteva ore, omul de afaceri Ilan Shor a părărsit sediul Centrului Național Anticorupție. La plecare acesta a refuzat să dea mai multe detalii privind perchezițiile din această dimineață de la domiciliul său. De asemenea, businessmanul nu a spus nici care e statutul său în dosarele privind creditele neperformante acordate de Banca de Economiid și Banca Socială.

„Am oferit toate informațiile care mi-au fost solicitate. Voi colabora în continuare cu instituțiile statului pentru a oferi infomația necesară. Pentru mine este importat ca cele două bănci să fie salvate”, a declarat Shor.

Update: S.A. IPTEH atenționează că perchezițiile CNA nu au loc la birourile Consiliului Andministrației acesteia, ci în birourile uneia dintre companiile care închiriază spații de birou în incinta clădirii IPTEH. 

Update: Potrivit unor surse cunoscute cu materialele anchetei, cei trei reținuți de CNA sunt: fostul președinte interimar al Băncii Sociale – Natalia Rahuba; fostul președinte interimat al BEM – Bârcă Viorel; membru al Consiliului de Administrație al Băncii Sociale – Suholitco Leontii.

Update: Ilan Șor este așteptat să se prezinte la sediul CNA pentru a fi audiat pe marginea dosarului BEM. Informația a fost confirmată pentru Moldova 24 de către purtătorul de cuvânt a CNA – Angela Starinschi. Potrivit oficialului, în prezent alte trei persoane sunt audiate de către ofițerii CNA.

Update: Procurorii anti-corupție anunță că mai multe persoane din conducerea Băncii Sociale au fost aduse la sediul CNA.

UPDATE: Ofițerii anti-corupție efectuează în aceste momente percheziții la domiciliul și biroul lui Ilan Shor. Publika tv anunță că au loc verificări și la sediul IPTEH.

60 angajaţi ai CNA efectuează în aceste momente percheziții în 26 de oficii. Din informaţiile preliminare, verificările au loc în cadrul dosarului Banca de Economii și Banca Socială.

Potrivit şefului Direcţiei urmărire penală din cadrul CNA, Bogdan Zumbreanu, percheziţiile au loc în baza unor informaţii privind acordarea creditelor neperformante de la cele două bănci.

"Acum sunt efectuate în jur de 36 de percheziţii. Acestea au loc şi la persoanele care sunt bănuite că au primit credite. Se caută documente ce ar demonstra folosirea frauduloasă a creditelor", a menţionat Bogdan Zumbreanu.

Totodată, şeful Direcţiei urmărire penală din cadrul CNA, a menţionat că percheziţiile se fac în baza ordonanţei procurorului general: "Mai multe informaţii vom prezenta după ce vor avea loc percheziţiile. Sunt vizaţi mai mulţi agenţi economici. Nu pot să spun dacă vor fi reţineri".

Avocatul Vitalie Catană este de părere că percheziţiile care au loc sunt un fapt justificat: "Mi se pare firesc ca cineva să facă aceste lucruri. Nu cred că e cazul ca să venim cu ipoteze. BEM nu e o problemă nouă, iată de ce ceea ce se întâmplă acum e un răspuns la presiunea societăţii. S-au produs pagube şi opinia publică are încredere că acolo s-au întâmplat lucruri necurate. Ar fi bine ca această bancă să nu fie o jucărie în mâna guvernanţilor".

"M-au luat prin surprindere aceste percheziţii, însă societatea aşteptă de mult timp să apară lumină în acest caz. 80 la sută din banii BEM-ului aparţin cetăţenilor noştri. Din versiunea unor experţi, s-au extras sume impunătoare de bani care au fost convertite în valută şi scoase în afara ţării", a afirmat jurnalistul Valeriu Reniţă.

Menţionăm că Banca de Economii a intrat în atenţie anul trecut, după ce a fost implicată în mai multe scandaluri privind spălare de bani, acordarea creditelor în mod fraudulos, precum şi după ce statul a cedat pachetul de control la BEM. În 2013, Guvernul Republicii Moldova a pierdut 20 la suta din actiunile detinute la instituția financiară.

Reamintim că anul trecut  Banca de Economii a fost în atenția opiniei publice ca urmare a delapidărilor de milioane în care ar fi implicat liderul PLDM, Vlad Filat. Neregulile au început să iasă la iveală începând cu 12 septembrie, când președintele Comisiei Buget și Finanțe, Veaceslav Ioniță, a adus dovezi că firma „Caravita CO” a nepotul lui Filat, Vladimir Rusu, este beneficiarul mai multor credite de milioane de la BEM.

Sursa: Unimedia.info/Publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *