Actualitate

Stoianoglo riscă un nou dosar penal? Ex-președintele Comisiei ,,Laundromat” a sesizat CSP

Inga Grigoriu spune că sesizarea depusă ține de dosarul expulzării profesorilor turci din R.Moldova și inacțiunilor lui Stoianoglo. Anunțul a fost făcut pe rețelele de socializare.

De asemenea, ex-deputata Platformei DA susține că Procurul General nu și-a îndeplinit atribuțiile și nu a pus în aplicare toate pârghiile, pentru elucidarea acestui caz de rezonanță.

,,Mâine, 18 noiembrie, orele 14:00, va avea loc ședința Consiliului Superior al Procurorilor unde voi prezenta argumentele expuse de mine în Sesizarea depusă la CSP la data de 4 noiembrie, 2021. Sesizarea este în legătură cu investigarea defectuoasă a cazului de rezonanță internațională privind privarea ilegală de libertate, prin intervenția în forță a subdiviziunii paramilitare pentru combaterea terorismului a SIS, împotriva civililor care practicau activități didactice și anume a 7 profesori turci cu reședința permanentă pe teritoriul Republicii Moldova, cu scopul scoaterii ilegale a persoanelor din jurisdicția Republicii Moldova și transportarea într-un stat străin, folosind ilegal resursele financiare ale statului în interesul unui stat străin, fapt constat prin hotărârea CtEDO din 11 iunie 2019, cât și exonerarea arbitrară de răspundere penală a ex-directorului al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, pentru faptele săvârșite în calitate de director al SIS.

Conform Articolului 11 din Legea Procuraturii din 2016, pe acest caz de rezonanță majoră, atribuțiile Procurorului General nu au fost puse în aplicare. De asemenea, nu s-a întreprins nici o acțiune legală pentru constatarea întregului cerc de persoane care se fac vinovate de capturarea și transferul ilegal al celor 7 profesori din Republica Moldova.

De aceea, în cadrul sesizării depuse, voi aduce argumente prin care, Procurorul General suspendat, a omis dispunerea investigării veritabile a faptului desfășurării ilegale pe teritoriul Republicii Moldova a operațiunilor privind capturarea ilegală de persoane și scoaterea ilegală din jurisdicția Republicii Moldova de către serviciile speciale ale unui stat străin cu suportul SIS, fapt constat de către CtEDO în hotărârea din 11 iunie 2019.”, a menționat aceasta.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *