UcrainaUE / Nato

Stoltenberg: Summitul NATO de la Vilnius va transmite un mesaj ”pozitiv şi puternic” cu privire la cererea Ucrainei de aderare. NATO va transmite un ”semnal unit şi pozitiv” cu privire la calea aderării Ucrainei, anunţă Casa Albă

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se declară marţi, 11 iulie, înaintea summitului NATO de la Vilnius, ”încrezător asupra unui mesaj pozitiv şi puternic” privind o cale a unei aderări a Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică, relatează CNN.

Fiind întrebat dacă NATO va invita Ucraina să adere la Alianţă, Stoltenberg a răspuns că ”veţi vedea limbajul în câteva ore, pentru că finalizăm acum comunicatul” final.

”Ceea ce pot să spun este că sunt încrezător asupra unui mesaj pozitiv şi puternic cu privire la Ucraina şi la calea de urmat în vederea aderării”, a adăugat el.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a anunţat luni că NATO a acceptat să nu impună Ucrainei un Plan de Acţiune în vederea Aderării (MAP), un proces oficial detaliat în cererea de aderare.

Lipsa acestui plan nu aduce vreun prejudiciu unei decizii a NATO asupra unei viitoare aderări, care poate dura, însă, mult timp.

”Ucraina este mult mai aproape de NATO, aşa că cred că a venit timpul să ne gândim la acest lucru în deciziile NATO”, a declarat Stoltenberg.

Preşedintele SUA, Joe Biden şi statele membre NATO vor ”transmite un semnal unit, pozitiv” cu privire la calea aderării Ucrainei la Alianţă la summitul de la Vilnius, a anunţat Casa Albă, care refuză să prezinte un calendar al aderării ucrainene.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *