AnalizeSpre UE

Strategie „națională” la moldoveni – „Cu fundul în două bărci” / Moldovenii vor în Uniunea Europeană, dar să se împace și cu Rusia

În prezent majoritatea moldovenilor optează pentru vectorul European. Numărul celor care ar vota pentru integrarea în UE a atins un nivel record în Republica Moldova și este pentru prima dată peste 60%.

Într-un sondaj realizat în octombrie 2022 de către CBX Reasearch, respondenții au fost întrebați ce evenimente din viitor i-ar face să se simtă mai siguri, mai optimiști și le-ar oferi o speranță în ziua de mâine. Rezultatele au fost prezentate de analistul Veaceslav Ioniță pe blogul său.

Astfel, potrivit sondajului, 63,5% din respondenți au spus că integrarea în Uniunea Europeană ar fi evenimentul care i-ar face să se simtă siguri pentru viitorul lor. De asemenea, 69% din respondenți au spus că restabilirea relațiilor bune cu Rusia ar fi evenimentul care i-ar face să se simtă mai siguri și optimiști în privința viitorului lor.

Analistul remarcă faptul că, dacă corelăm răspunsul la aceste două întrebări, atunci se obține un spectru geo-politic extrem de interesant al electoratului din Moldova. Nucleul dur al cetățenilor cu atitudini pro-Ruse este de 30,8%, iar a celor pro-UE de 27,0%.

Însă, cei mai mulți dintre cetățeni optează atât pentru integrarea în UE, cât și relații bune cu Rusia. Ponderea lor este de 39,6%. Aici este miza și aici se va concentra lupta politică în viitorul apropiat.

Nucleul dur pro-Rusia corespunde în mare parte cu numărul celor care votează partide pro-Rusia, care în prezent sunt reprezentate de 3 forțe majore: Partidul Socialist, Partidul Șor și Partidul Comunist.

Nucleul dur pro-UE în mare parte corespunde cu votanții PAS, care în prezent este unicul partid relevant pe segmentul pro-UE.

Miza de bază este electoratul echilibrat, care este și cel mai mare grup de alegători. În anumite circumstanțe ei migrează spre votul pro-UE, iar în anumite condiții pot vota și pro-Rusia.

Războiul din Ucraina, acțiunile Rusiei pe segmentul resurselor energetice, precum și în contrast la Rusia, suportul oferit de Uniunea Europeană a mișcat acest electorat echilibrat, spre Uniunea Europeană. Acest fapt se vede și din răspunsul la întrebarea tranșantă unde vor moldoveni acum în Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală Rusia Belarus. Pentru prima dată UE a acumulat un scor atât de ridicat de peste 60%.

Analistul remarcă faptul că protestele partidelor pro-Rusia nu a atras electoratul de mijloc spre ei, dar din contra i-a mobilizat spre partidul pro-UE. Tactic, aceste proteste nu și-au atins ținta. Însă și partidele pro-Rusia învață din greșeli.

În prezent, preferința geo-politică a moldovenilor este pro-Europa, însă forțele politice pro-Europa nu reușesc să exploateze eficient acest avantaj de moment.

Astfel, unicul partid relevant pro-UE, din păcate atrage mai puțin din jumătate din populația cu aspirații pro-UE.

În condițiile unor schimbări de conjuctură sau identificarea unor soluții strategie potrivite, partidele pro-Rusia, pot ușor să răstoarne vectorul pro-UE, care sa conturat acum foarte clar în Moldova în unul pro-Rusia.

Eclipsa geopolitică din Moldova acum este pe orizontală, pro-UE, dar ușor se poate răsturna pe verticală și să devină pro-Rusia.

De fapt, în lupta geo-politică din Moldova avem doi lideri: Maia Sandu vectorul pro-UE și Igor Dodon vectorul pro-Rusia. Fiecare din cei doi înțelege că în lupta geo-politică, care se dă acum în Moldova, interesul partidului trebuie echilibrat cu interesul coaliției pro-UE sau pro-Rusia. Cum va arăta vectorul Moldovei depinde de modul cum nucleul dur pro-UE sau pro-Rusia va reuși să coalizeze și să atragă de partea sa electoratul majoritar din segmentul de echilibru.

Acum electoratul este orientat pro-UE, dar orice greșeală tactică poate ușor schimba vectorul în Moldova, conchide analistul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


comentarii

  1. O analiza de rahat cu cap patrat.
    Cum un convins pro UE peste noapte poate sa devina un pro rasia,mai ales azi. Trebuie sa fii un debil terminat. Dar de astea is putini….
    Sfat: pai putin umblati prin beciuri cand CO2 mai persista, nu s-a evaporat complet

    1. Dece te superi, draga Antivirus? Eu, dimpotriva, tind sa cred ca e exact invers: 60% din moldoveni chiar maine ar canta (iar) cu ardoare imnul URSS. Cel putin, cei pe la 60 de ani si mai mult. Celorlalti probabil le e totuna, fiind oricum plecati la capsuni… Dar si asa, daca „nucleul dur” al celor cu atitudini pro-ruse ar fi la 30%, adica de fapt cam fiecare al 3-lea om, RM nu are ce cauta in UE si inca mai putin unita cu Romania. Mai asteptam vreo 80 de ani, timp avem destul!

  2. Moldovenii- acest popor de IDIOTI a fost violat in fel si chip de catre rusi, infometati Pana si-au mancat cainii si copiii, trimisi is Siberia si omorati ca soarecii, acest popor a devenit poporul MOLDORUS in loc de poporul moldovenesc . Imbecilizat de bautura si puturosenie crasa, mai saraci decat tari Africans, moldorusii de azi vorbesc stalcit o romana stricata si agramata, alaturi de o rusa de asemenea stalcita in fel si chip. Un popor de AGRAMATI se poate observa cu usurinta nivelul lor de proficienta in rusa sau „moldoveneasca” dupa cum scriu pe diversele Canale de socializare. Acesti bivoli umani, „moldorusii” nu au nicio treaba cu Romania sau cu Europa, locul lor este sub rusi, ca sclavi ce au fost si ce vor fi! Davai davai, tzarani tampiti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *